NRK Meny
Normal

Ordfører: – Hattfjelldal ønsker å bli en samisk kommune

Hattfjelldal kommune har gjort en utredning om de kan bli en tospråklig kommune. Saken skal til politisk behandling i april.

Magnhild Meltveit Kleppa og Asgeir Almås

Ordfører Asgeir Almås sier at Hattfjelldal har en samisk befolkning og samiske institusjoner.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Ordføreren i Hattfjelldal, Asgeir Almås, bekrefter at kommunen har gjort en utredning, og saken skal til endelig politisk behandling i april.

Da skal det bli klart om de skal søke om å bli et samisk språkforvaltningsområde.

Ingen sørsamiske forvaltningsområder i Nordland

Ordføreren forteller at dette er noe de har jobbet med i noen år.

– Det finnes ingen kommuner i Nordland som er med i det sørsamiske språkforvaltningsområdet, kun lulesamiske. Vi er en sørsamisk kommune, som har en samisk befolkning og samiske institusjoner, sier Almås.

Han sier at kommunen har en del gamle, samiske tradisjoner. Derfor er det naturlig for oss undersøke hvordan vi kan ta vare på språket og kulturen, sier Almås.

I dag er det to sørsamiske språkforvaltningområder - Røyrvik og Snåsa.

Runar Myrnes Balto og Egil Utsi

Sametingets politiske rådgiver, Runar Myrnes Balto, gleder seg over nyhetene om at Hattfjelldal vurderer å bli en samisk kommune.

Foto: Sergey Gavrilov/Gavrilov Media / NRK

– En god nyhet

Sametingets poltiske rådgiver, Runar Myrnes Balto, mener at det er utelukkende positivt at Hattfjelldal nå ser på mulighetene til å bli et forvaltningsområde for sørsamisk.

– Sametingsrådet ser på dette som et godt signal. Hattfjelldal ønsker å påta seg et større ansvar i å utvikle sørsamisk språk og kultur. Vi vet at det knyttes store utfordringer til sørsamisk språk- og kulturutvikling, og når det finnes en tredje kommune som ønsker å jobbe med dette, så er dette svært bra, sier Myrnes Balto.