NRK Meny
Normal

Harper: – ICC er et viktig forum

Den canadiske statsministerens hilsningstale under åpningen av Inuit Circumpolar Councils (ICCs) generalforsamling ble godt mottatt.

Stephen Harper

Statsminister Stephen Harper mener at inuittene er viktig for nasjonal identitet i Canada.

Foto: TODD KOROL / Reuters

– Jeg ved at mange av dere har krysset hele Arktis for å delta i dette viktige forum. Så derfor la meg offisielt ønske dere velkommen til Inuvik og til Canada.

Det var statsminister Stephen Harpers (De Konservative) ord fra en storskjerm til de 600 deltagere på ICCs generalforsamling i Inuvik, Canada, skriver den grønlandske avisen Sermitstiaq.

Formiddagens åpningsseremoni bød blant annet på tradisjonsrik trommedans fra Canada og offisielle taler fra borgermesteren i Inuvik, Floyd Roland, og verten for generalforsamlingen ICC Canada ved leder Duane Ningaqsiq Smith, ICCs leder Aqqaluk Lynge og Canadas statsminister Stephen Harper.

– Sikrer Canadas suverenitet

– Franskcanadiere erkjenner at inuitter er en integrert del av vår fortid, nåtid og især vår fremtid. Canadas inuitter gir bidrag til en nasjonal identitet og bidrar til å sikre Canadas suverenitet, sa statsministeren i sin tale.

Harper mener at inuittene har stor mulighet til å ta del i den økonomiske veksten i Arktis.

– Den opprinnelige og viktigste befolkningsgruppe i Canadas arktiske områder er inuittbefolkningen. De er i god posisjon til å dra full fordel av de mulighetene, som økonomisk vekst i Arktis innbringer og hjelper Canada, sa Stephen Harper.

– Venner, vi har alle det samme mål: Sterke og velstående inuittsamfunn. Det er grunnen til at disse generalforsamlinger er så viktige. Derfor vil jeg gjerne ønske ICC Canada til lykke og den lokale vert, det regionale Inuvialuit selskap, for vertskapet av denne forsamlingen. Og la meg ønske dere alle et behagelig og produktivt møte, sa Stephen Harper i sin ett minutt lange tale ved åpningen av ICCs generalforsamling.