NRK Meny
Normal

I hardtrening for et arktisk eventyr

Om en uke reiser Sámmol Jovnna Nystad mer enn 10.000 km for å konkurrere.

Reportasje med Sammol Jovnna Nystad.

Sámmol Jovnna Nystad (27) liker å bruke naturen som treningsstudio. Der får han både ro, fred og frisk luft. Foto/redigering: Dan Robert Larsen - Grafikk: Nils Egil Gaup

Sámmol Jovnna Nystad

Sámmol Jovnna Nystad.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Før slike store konkurranser og events er det veldig viktig å få kroppen i form. Da bruker jeg naturen veldig mye fordi det er så mye plass der, det er ro og fred, og man får bruke kroppen på en helt annen måte enn på et treningssenter, sier karasjokingen Sámmol Jovnna Nystad.

Han og fire andre samer reiser til Tsjukotka, som er den østligste provinsen i Russland. Her skal de være med på Beringia Arctic Games.

– Beringia Arctic Games holdes i år for første gang. Lekene arrangeres i Sibir, i nærheten av Beringstredet, opplyser Nystad.

Flere bjørner enn mennesker

Beringia Arctic Games blir arrangert fra 19. til 21. juli i Tsjukotka. Området det konkurreres i er så øde at det bor flere bjørner enn mennesker der. Det er noe som gjør Sámmol Jovnna Nystad nyskjerrig.

Sámmol Jovnna Nystad

Sykling er med på å gi Sámmol Jovnna Nystad allsidig trening.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg er ikke den vanlige sydenturist, men jeg søker alltid etter nye utfordringer. Jeg vil oppleve slikt som gir meg gode historier, og det er vel heller ikke så ofte man hører om folk som reiser så langt øst i Sibir. For mange høres vel dette mer ut som en straff, antyder Nystad.

Sámmol Jovnna Nystad er kjent som «Eventyrsamen», etter at han i 2009 reiste Europa rundt uten penger. Om denne reisen laget mediestudenter ved Høgskolen i Finnmark en dokumentar.

I slutten av april i år representerte han Norge under Student-VM i seiling.

I forhåndsopplysningene kommer det frem at det blant annet konkurreres i lagroing med båter laget av hvalrosskinn, bryting, håndbak, lassokasting, tautrekking, med mere.

– Konkurransene består av såkalte «Traditional Games». Det kan egentlig bety alt mulig. Vi vet at det blant annet betyr kanopadling med tradisjonelle hvalrossbåter, tautrekking, bryting, håndbak og massevis av overraskelser underveis. Det blir veldig, veldig, veldig gøy, tror Nystad.

I løpet av de tre dagene Beringia Arctic Games varer blir det i tillegg til konkurransene også kulturinnslag fra de forskjellige deltagende områdene. Det samiske laget vil blant annet stille med joik.

Langt borte fra Sápmi

Tsjukotka, (russisk Чукотский автономный округ) er et autonomt distrikt (okrug) i Russland og et av de 88 føderasjonssubjektene i den russiske føderasjonen, opplyser Wikipedia.

Tsjukotka ligger helt øst i Russland og omfatter det østligste punktet på det eurasiske fastlandet. I øst er avstanden til Alaska bare noen få kilometer, over Beringstredet.

Landskapet er stort sett fjell og fjellvidder, med litt lavland rundt elva Anadyr. Høyeste punkt er 1843 meter over havet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bryting, Beringia Arctic Games

Bryting er en av sporsgrenene det konkurreres i under Beringia Arctic Games 2014.

Foto: Pressebilde / beringiagames.com

Her finnes forekomster av tinn, kvikksølv, kull, gass og gull. Klimaet er arktisk - middeltemperaturen i januar er -29˚C og i juli + 9˚C. Havet rundt Tsjukotka er islagt store deler av året.

De viktigste næringsveiene er gruvedrift og reindrift.

Tsjuktsjukere, inuitter og andre urfolk har bodd i dette området siden før-historisk tid. De første russiske oppdagerne kom til området på 1600-tallet. Den første permanente russiske bosettingen oppstod ved elva Anadyr.