NRK Meny
Normal

Har opplevd trusler og ryktespredning som leder i NRL

– Jeg har opplevd både trusler og sånne ting i forhold til det at folk kanskje ikke har et så godt kvinnesyn, sier Ellinor Marita Jåma, som nå i ett år har vært leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

Ellinor Marita Jåma

Ellinor Marita Jåma har nå i ett år har vært leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

Foto: Dragan Cubrilo/NRK

Sørsamiske Ellinor Marita Jåma er den andre kvinnelige lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL). Hun og også den yngste som har fått dette ansvaret. Hun tok på seg en viktig og tøff rolle som leder i NRL, noe som hun har fått kjenne på i det første året som leder.

– Har kanskje ikke så godt kvinnesyn

– Jeg har fått kjent både på det med å få understreket det med at jeg er en kvinnelig leder og det det medfører både i forhold til.....om ikke direkte trakassering, men mye ryktespredning. Jeg har opplevd både trusler og sånne ting i forhold til det at folk kanskje ikke har et så godt kvinnesyn.

Det fortalte Jåma i det samiske kulturmagasinet Árdna mandag . Hun sier at det som har skjedd henne har vært utfordrende og ikke noe hun som leder kan akseptere.

– Jeg skal ikke dra alle menn under en kam, men jeg skjønner godt at det ikke er flere kvinner engasjert i NRL hvis kvinner blir møtt med sånne holdninger som jeg har opplevd i løpet av dette året. For det har vært ganske grove ting også.

Vil endre holdningene

Jåma sier at truslene og ryktespredningen etterhvert har gjort henne hardhudet.

– Det er ikke det jeg velger å ha fokuset på. Men selv om jeg prøver å ikke ta det personlig, så kjenner jeg at jeg blir tryggere i forhold til det at dette må vi få slutt på. Det er ikke sånn vår organisasjon skal være.

Hun mener NRL skal være en inkluderende organisasjon, hvor både ungdommer, eldre, kvinner og menn skal ha en plass.

– I dag har kanskje ikke hverken ungdom eller kvinner så veldig stor plass i organisasjonen vår og det er noe jeg mener vi skal få til.

Jåma sier at hun i sitt første år som leder har vært ydmyk på at hun ikke kan alt. Likevel tror hun ikke at hun har noe mindre forståelse for det nordsamiske enn alle de andre lederne som har vært fra Finnmark har hatt i forhold til det sørsamiske.

– Er du leder, så er du leder for alle.

NRK Sápmi følger opp saken i nyhetene onsdag.