NRK Meny
Normal

Støtter romfolket - blir drapstruet

Hun har fått drapstrusler etter å ha invitert til en støttemarkering for det utskjelte romfolket. – Møter jeg på rådhuset i Oslo blir jeg skutt. Det er helt sykt, sier en dypt sjokkert Karlsen overfor Ságat.

Drapstruet pga sitt engasjement
Foto: Privat

Det er avisa Ságat som beretter om Elise Karlsens vanskelige situasjon.
Karlsen som opprinnelig er fra Lakselv, har nylig opprettet en Facebook-gruppe til støtte for det utskjelte romfolket som oppholder seg i Norge.

- Møter jeg på rådhuset i Oslo blir jeg skutt

At hun inviterte til en markering i Oslo onsdag ettermiddag, skapte sterke reaksjoner blant enkelte.


Nylig ble Karlsen truet per e-post. En av avsenderne har gitt klar beskjed om at hun vil bli skutt om hun møter opp på Rådhusplassen.

– Møter jeg på rådhuset i Oslo blir jeg skutt. Det er helt sykt, fastslår en dypt sjokkert Karlsen overfor Ságat.

Anmelder ikke truslene

Karlsen sier til NRK Sápmi at hun ikke vil anmelde truslene. Hun er heller ikke er redd.


-Men jeg gråter når jeg ser bilder av små unger som sitter på slitte madrasser. De har plankebiter ved siden av seg for å beskytte seg, om noe skjer.
De er redde og slitne.

Samer deltar i hetsingen

Foruten trusler per e-post har enkelte personer uttrykt sinne og forargelse overfor gruppa. Facebook tillater at folk legges ufrivillig inn i grupper. Mange har reagert kraftig på dette akkurat nå. Enkelte av innleggene er skrevet av samer.


-Jeg har opplevd mer støtte enn sjikanering. Vi vil utføre markeringen i Oslo som planlagt. At også samer er med på å hetse romfolket, sjokkerer ikke. Det er slik samfunnet er blitt, sier Elise Karlsen Til NRK Sápmi.


Tidligere denne uken henvendte hjelpeorganisajonen Mama Saras styreleder og tidligere visepresident ved Sametinget Ragnhild Nystad seg til det samiske samfunn.


- Vi har et spesielt ansvar for å rykke ut og forsvare at andre folk skal ha det like bra som oss, og at menneskerettighetene blir overholdt, sa Nystad.