Han tapte valget og drømmen om et varmt hjem

Da er det nå klart at den hjemløse Hans-Peter Ananiassen (47) som prøvde å bli valgt inn på Landstinget ikke fikk nok stemmer. – Han prøvde å mobilisere og var svært aktiv under valgkampen, sier nestleder i partiet.

Hans Peter Ananiassen

Hans-Peter Ananiassen ville jobbe for å fobedre situasjonen for de aller fattigste.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Han fikk dessverre ikke nok stemmer, sier Per Rosing-Petersen, som er nestleder i partiet Nalerag.

Jeg drømmer om et godt og varmt hjem før julefreden senker seg her i Nuuk.

Hjemløse Hans Peter Ananiassen (47)

Vi traff han Hans-Peter på valgdagen utenfor kulturhuset i Nuuk. Der sto han, time etter time, for å dele ut valgbrosjyrer.

– Det er mange som stopper hos meg og vil vite om hvordan jeg kom til å jobbe politisk dersom de velger meg inn i parlamentet, sa Hans-Peter på fredag til NRK.

Blir du skuffet dersom du ikke blir valgt inn?

– Hvis jeg sier nei, da er jeg ikke redelig. Jeg vil aller helst bli valgt inn, fordi det grønlandske samfunnet trenger også å høre min stemme. Jeg vil være med på å påvirke og utvikle vårt samfunn. En hjemløs har også gode tanker om hvordan vi skal få et bedre samfunn, sa Hans-Peter på fredag.

Jobbe for de aller svakeste

Han ler hjertelig når jeg forsiktig ymter om at dersom jeg hadde hatt muligheten til å stemmer her, så ville jeg ha stemt på ham, slik at han får et godt og varmt hjem!

– Det er nok det jeg også drømmer om, et godt og varmt hjem før julefreden senker seg her i Nuuk.

Men han fikk ikke nok stemmer. Vi har prøvd å finne ut hvor mange stemmer Hans-Peter fikk, men de tallene blir ikke offentliggjort før på mandag.

Den hjemløse eks-alkoholikeren stilte opp for partiet Naleraq. Partiet ble stiftet med det formålet om å forbedre situasjonen for de aller fattigste. Partiet skal også styrke rammevilkårene og økonomien for de som driver med jakt og fiske. Dette sa han til NRK på torsdag, dagen før valget:

– Jeg vil være med på å påvirke vårt samfunn. Da det ble skrevet ut nyvalg etter en kaotisk og uredelig styring, så tok jeg avgjørelsen ene og alene: Jeg vil bli politiker! Jeg vil tale vår sak og være en stemme for de som er aller svakest i samfunnet, sa 47-årige Hans Peter på torsdag, dagen før valget på Grønland.

Hans-Peter Ananiassen med en plakat av seg selv ute på snøen med gule skyer i bakgrunnen

Hans-Peter med valgplakat i hånd.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK