NRK Meny
Normal

Han må lagre bedriftens utstyr hjemme i sin egen hage

Bedrifter på Drag i Tysfjord sliter med å få tak i egnede næringslokaler og tomter. Nå vil de få fart på utviklingen av bygda.

Bård Eriksen

Slik må daglig leder Bård Eriksen i JB Bygg Nord AS lagre bedriftens eiendeler.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

I hagen til en boligutbygger er det lagret store mengder stillaser og annet byggeutstyr.

– Nå lagrer vi byggeutstyret utenfor stuedøra hjemme, litt inne på kontoret og i private garasjer som vi har lånt, sier en oppgitt Bård Eriksen, daglig leder i boligbyggeselskapet JB Bygg Nord AS.

Byggefirmaet på Drag i Tysfjord sliter nemlig med å få tak i egnede lokaler og tomt hvor de kan drive virksomheten sin fra.

– Det er veldig tungvint og uryddig. Vi stanger hodet i veggen med å finne både boligareal og næringsareal, og får avslag uansett hvor vi snur oss, forteller Eriksen.

Ikke alene

Også bedriften Ellingsen Skogsservice AS sliter med samme problemet. De har i årevis lagret maskinene sine i skogen, på fergekaia og hjemme i hagen.

– Jeg har jo ikke et annet alternativ. Det er kommunen som har sviktet. Det er ikke lagt til rette for industri og næring, mener eier Tom-Roger Ellingsen.

Få fart

Konrad Sætra

Rådmann Konrad Sætra

Foto: Sander Andersen

Nå ber boligbygger Bård Eriksen om at man finner en løsning på utfordringene, og mener at kommunen må ta tak.

– Jeg håper at det blir satt fart på arbeidet, og tenker spesielt på prosjektet stedsutvikling Drag.

Både i 2010 og 2012 ble det vedtatt et utviklingsprogram for Drag som skulle gi flere boliger, økt trafikksikkerhet, industrikai, tilfredsstillende lege- og helsetilbud med samisk helse- og sosialsenter, kompetanseheving, etablering av kulturnæringshage og forskjønning av sentrumsområdet på Drag.

Men prosjektet ble aldri satt i gang.

Eriksen mener at kommunen trenger hjelp fra statlig hold for å få fortgang i sakene.

– Fylkeskommunen og Sametinget må spesielt på banen med ekstraordinære midler for å få satt fart på arbeidet.

– Vi er ikke gode nok

Rådmannen bekrefter at stedsutviklingsarbeidet er lagt til side, selv om enkelte deler av planene er gjennomført, og uttrykker stor forståelse.

– Jeg er enig med aktørene om at vi ikke er gode nok på å legge til rette for nye næringsområder. Der må vi bli langt mer offensive fremover, sier rådmannen i Tysfjord, Konrad Sætra.

Sætra opplyser imidlertid at kommunen har satt i gang å lage ny reguleringsplan for området.

– Gjennom planarbeidet som kommunen nå har satt i gang skal vi få kartlagt nye områder som kan klargjøres for næringsutvikling.

– Men det tar fort ni til tolv måneder å gjennomføre en slik planprosess, dersom det ikke er konflikterende interesser, anslår Sætra.