NRK Meny
Normal

– Minst halvparten av lammene er tatt av jerv

Tidligere saueeier hevder at 40-50 lam har forsvunnet fra fjellene de siste dagene. Jerven får skylda.

Trond Olsen i Saltdal og jerv

Dette bildet av Trond Olsen er tatt i fjor da bjørnen herjet i området.

Foto: Bente Johansen og Asgeir Kvalvik

– Vi har ganske store tap. Den siste tiden har det forsvunnet bra mange lam i døgnet. Vi kan med sikkerhet si at 40-50 lam er tatt bare de siste dagene, sier Trond Olsen i Saltdal.

Han mener jerven har skylda for de store tapene.

– 6-7 jerv må skytes, og det er allerede startet jakt på jerven. Det skal ikke være rovdyr, spesielt ikke ynglinger i prioritert beiteområde noen steder i Norge, mener Olsen.

Så fire jerv

Trond Olsen er tidligere saueeier og har overlatt drifta på gården til sønnen, men går fortsatt i fjellet for å hjelpe til.

– Vi har hatt jevn ettersyn med sauene siden vi slapp dem ut, og det har vært ganske rolig. Men for 10-14 dager siden oppdaget vi uroligheter i flokkene på fjellet, og at lam begynte å forsvinne. Da så jeg og kona fire jerv i fjellet. Ei tispe med tre unger.

Blodige episoder

Han forteller om blodige episoder denne sommeren.

– En sau kom til gjeterhytta og var bitt i bogen og nakken, mens en lam var blodig i hodet. Det er mye som tyder på at det er jervungene som herjer.

– Men må man ikke forvente så pass tap av lam når man driver med sauehold?

Roar Høgsæt, Fylkesmiljøvernsjef, Fylkesmannen i Nordland

Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt mener at det er dramatiske tap.

Foto: Tor Odd Iversen / NRK

– Nei, det kan vi ikke forvente. Da jeg startet drifta for 40 år siden var det også lam som gikk i fjellene, men det var sjeldent at lammene ble tatt av rovdyr. Stortsett alle lammene kom hjem igjen, svarer Olsen.

Fått fellingstillatelse

Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt kjenner til situasjonen, og opplyser at det er to brukere i Saltdal som har tapt betydelig med lam.

– Det er dramatiske tap. Man skal ikke ha så store lammetap, så dette er en situasjon som verken sauebøndene eller vi ønsker.

–Etter dialog med brukerne og Saltdal kommune fikk de først penger til tilsyn. Men vi har nå gitt dem fellingstillatelse slik at de får lov til å felle jerv innenfor et avgrenset område.

Rolig periode

Forutenom tapene i Saltdal, kan fylkesmiljøvernsjefen opplyse om en veldig rolig periode ellers i Nordland.

– Vi har nesten ikke mottatt meldinger om tap andre steder. Det er betydelig færre tap av sau sålangt denne sesongen enn det som er vanlig.