Nå kan du jakte fra smarttelefonen

Nå kan du jakte og sikte på byttet gjennom smarttelefonen – hvis du punger ut med 100.000 kroner.

Jenter på jakt

Opp med smarttelefon! Nå trenger du ikke lenger se gjennom siktet for å treffe.

Foto: www.colourbox.com

Klar for høstjakta? Da kan det være du bør revurdere det «gammeldagse» geværet du har stående hjemme, til fordel for smarttelefon og teknikk.

Den norske hackeren Runa Sandvik og ektemannen Michael Auger har nemlig klart å hacke systemet til en rifle som lar brukeren sikte med smarttelefonen (!).

Prosjektet startet ifølge paret ved en tilfeldighet, da Auger tok kona med på en amerikansk våpenmesse. Der så de et gevær fra selskapet TrackingPoint, som blant annet kan styres fra en smarttelefon og sende direkte video fra jakt hjem til familien.

Sandvik overtalte Auger om at paret burde kjøpe rifla, som selges for 13.000 dollar – drøyt 100.000 kroner.

Kunne endre siktet

Rifla avfyres som et vanlig våpen, ved bruk av en avtrekker. Likevel kunne hackerne blant annet endre siktet, se hva jegeren ser gjennom siktet og låse våpenet slik at det ikke kan avfyres.

Runa Sandvik

Runa Sandvik har sammen med ektemannen sin funnet ut av hvordan man kan hacke seg inn på et gevær (!)

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

For å få kontroll over våpenet må hackeren være innenfor en radius på 30 meter, og våpenets trådløse funksjon må være slått på. Da kan også hackeren gjøre endringer i geværets programvare, ifølge paret.

– Når man har gjort det, kan rifla oppføre seg galt uansett hvor man er, forklarer Sandvik.

Det betyr at man i praksis kan dra ut på jakt og oppleve at andre plutselig overtar siktingen eller sperrer geværet. Hvis du er villig til å betale 100.000 kroner, såklart.

Ikke bekymret

Paret samarbeider nå med våpenprodusenten om å tette sikkerhetshullene som gjorde hackingen mulig. De mener ikke det er grunn til å bli bekymret over at de klarte å hacke rifla.

– De fleste som bruker dette våpenet, gjør det ikke for å utføre et snikmord, men for jakt. Og nesten ingen bruker WiFi-funksjonen, mener Auger.

Sandvik bor i Washington i USA og jobber med personvern og kryptering. Hun har blant annet holdt kurs med Edward Snowden og foredrag for Kripos.

Hackerparet skal presentere sine funn om smartrifla på konferansen Def Con i Las Vegas fredag.(©NTB)