Hopp til innhold

Guvernør terger på seg samene

Lederen for det nye samiske parlamentet i Russland er skuffet over uttalelsene til guvernøren i Murmansk om at samene ikke er noe urfolk.

Samisk møte i Murmansk

Valentina Sovkina på talerstolen under etableringen av det russiske sametinget 12. desember 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dmitrij Dmitrijenk, guvernør i Murmansk

Dmitrij Dmitrijenko, guvernør i Murmansk.

Foto: www.dmitrienkodv.ru/ / Privat

– Da jeg så denne videoen via Facebook tenkte jeg den øverste lederen i Murmansk fylke, guvernøren, ikke burde glemme fylkets egen urbefolkning. Jeg føler meg veldig skuffet over slike ukorrekte uttalelser, sier den russiske sametingspresidenten Valentina Sovkina.

Guvernør Dmitrij Dmitrijenko i Murmansk fylke gikk nylig ut med en uttalelse om at det aldri har bodd noe urfolk i det nordligste fylket i Russland.

Folk i selvstendige stater som er ansett som opprinnelige fordi de nedstammer fra de folk som bebodde landet eller en geografisk region som landet hører til da erobring eller kolonisering fant sted eller da de nåværende statsgrenser ble fastlagt, og som - uansett deres rettslige stilling - har beholdt alle eller noen av sine egne sosiale, økonomiske, kulturelle og politiske institusjoner.

ILOs definisjon på urfolk

Videoen fjernet fra fylkets offisielle nettside

Jelena Jakovleva

Lederen i Kola sameforening, Jelena Jakovleva.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Guvernøren i Murmansk fylke, Dmitrij Dmitrijenko, hadde i forrige uke invitert forskjellige etniske grupper i fylket for at de skulle kunne fortelle om sin egen situasjon og utfordringer de står overfor.

I etterkant av møtet kom guvernøren med uttalelsen om at samene i hans øyne ikke er noe urfolk. Tilstede da denne uttalelsen kom var blant annet Kola Sameforenings nye leder Jelena Jakovelva, som i desember 2010 overtok ledervervet etter foreningengs grunnlegger Nina Afanasjeva.

Under møtet fortalte Jakovleva blant annet om etableringen av et eget samisk parlament på Kolahalvøya og planene om å få dette parlamentet inkorporert i lovverket.

Historisk sett har det i Murmansk regionen nesten aldri vært urfolk. Alle menneskene som bor der har på en måte kommet utenfra til Murmansk fylke. Alle har bestandig bodd i fred og vennskap side om side.

Guvernøren i Murmansk Dmitrij Dmitrijenko

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samiske symboler

Denne var å se under den samiske kongressen i desember.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

En video av uttalelsene til Dmitrijenko ble lagt ut på guvernørens offisielle video-blogg, men noe av innholdet er redigert bort. Det finnes imidlertid en video på YouTube.

Vil be om et nytt møte

Sametingspresidenten sier at skaden allerede er skjedd selv om fylket har fjernet videoen fra sin offisielle nettside.

Valentina Sovkina med det samiske flagget

Valentina Sovkina med det samiske flagget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har lagt merke til at videoen er fjernet fra fylkets offisielle nettside, men vi samene på Kolahalvøya har jo allerede fått med oss hans uttalelser. Derfor har vi holdt et telefonmøte der alle representantene i det russiske sametinget deltok. På møtet vedtok vi at vi skal skrive et offisielt brev til guvernøren der vi ber om et nytt møte med ham, forklarer Sovkina.

Sovkina sier det er trist at samene fortsatt er nødt til å argumentere og forklare ovenfor de lokale myndighetene om sin status som urfolk.

– Det er dessverre fortsatt nødvendig å forklare og minne myndighetene om dette. Det er presidenten selv som utpeker guvernører, og i vårt tilfelle har vi fått en person utenfra i denne rollen. Derfor har han kanskje ikke så mye kunnskap om lokale forhold. Det er imidlertid rart at hans nærmeste rådgivere ikke har oppdatert ham om samenes status som urfolk, sier Sovkina.

Det ønskede møtet mellom Sametinget og guvernøren i Murmansk er ennå ikke berammet, men sametingspresidenten håper at dette møtet holdes snarest.

Vil etablere sitt eget Sameting

12. desember 2010 møttes 73 delegater fra forskjellige samiske bosetninger i Murmansk fylke i Murmansk by til den andre samiske kongressen for samer på Kolahalvøya.

Målet med kongressen var å etablere et eget samisk parlament for de russiske samene.

Samemøte i Murmansk

Det var 73 delegater fra hele Kolahalvøya på den samiske kongressen i desember.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

På kongressen ble det etablert et midlertidig privat politisk organ, Kuelnegk Soamet Sobbar (Kola Saami Assembly). Kuelnegk Soamet Sobbar er ment å være en forløper til et fremtidig russisk Sameting og består av ni representanter, som er valgt av kongressen.

Det nye organets hovedoppgave er å lage et lovforslag angående det samiske parlamentet i Russland. Lovforslaget skal senere presenteres for de regionale myndighetene, slik at de skal kunne inkorporere dette parlamentet i lovverket sitt.

Lederen for Kuelnegk Soamet Sobbar Valentina Vyacheslavovna Sovkina fra Lovozero.

Kuelnegk Soamet Sobbar valgt 12. desember 2010 består av:

Leder, Valentina V. Sovkina, Lovozero
Nina E. Afanasjeva, Murmansk
Alexandra Artieva, Krasnoshelie/Murmansk
Andrey Danilov, Mochegorsk
Aleksey Kolosov, (Moshnikov), Murmanshii
Olga Egorova, Murmansk
Valery Tkatchev, Lovozero
Nina Ezhova, revda
Tatyana Tsmykailo, Jona

Korte nyheter

  • – Min eksisteansa sáhttá jávkat lagamus logijágiid

    Odne rahppui ONa Eamiálbmotáššiid Bistevaš Foruma. Forumas deaivvadit eamiálbmotgat miehtá máilmmi ságastallat eamiálbmotgažaldagaid birra.

    Dát jahki lea eareonoamaš fuomašupmi eamiálbmogiid rievtti iešmearridanvuoigatvuhtii ONa eamiálbmotdeklerašuvna oktavuođas.

    Ráhpamis válljejuvvo Hinou Oumarou Ibrahim, gii gullá eamiálbmogii mbororo:i Chad:s, sátnejođiheaddjin. Su ráhpansártnis son muitala movt eamiálbmogat leat deddojuvvon.

    – Lea ain guhkes mátki iešmearrideapmái. Iešmearrideapmi mearkkaša ahte mii leat dohkkehuvvon eamiálbmogin. Ja erenoamážit dál, min eksisteansa eamiálbmogin lea deaddeluvvon. Min eksisteansa sáhttá jávkat lagamus logijágiid.

    Ibrahim muitala maid ahte eamiálbmogiid iešmearrideapmi sáhttá leat ovdamunnin boahkaide, ja čilge ahte eamiálbmogiid árbemáhttu sáhttá čoavdit máilmmi ollu váttisvuođaid.

    – Eamiálbmot suodjalit min málmmi biologalaš máŋggabealatvuođa ja eatnamat.

    – Eamiálbmotriekti iešmearrideapmái ii leat áittá, muhto baicce bálggis midjiide buohkaide ovttas vázzit, lohká son.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: AP
  • Mener urfolks eksistens er under press

    I dag åpnet FNs permanente forum for urfolkssaker. På forumet samles urfolk fra hele verden for å diskutere urfolksspørsmål.

    Årets forum har et særlig fokus på urfolks selvbestemmelse i kontekst av FNs erklæring om urfolks rettigheter.

    Under åpningen av ble Hindou Oumarou Ibrahim valgt til ordstyrer for årets forum. Hun er fra Chad, og tilhører urfolket mbororo.

    I åpningstalen hennes sier hun at urfolks eksistens er under press.

    – Veien til selvbestemmelse er fortsatt lang. Selvbestemmelse er en anerkjennelse av vår eksistens som urfolk. Og nå, mer enn noen gang, er vår eksistens som urfolk under press. Vår eksistens kan forsvinne i løpet av det neste tiåret, sier Hindou Oumarou Ibrahim.

    Videre sier hun at urfolks selvbestemmelse er til nytte for alle, og peker på at urfolks tradisjonelle kunnskap kan bidra til å løse problemer verden står overfor.

    – Som de ekte beskytterne av verdens biomangfold, urfolk beskytter vår moder jord.

    – Urfolks rett til selvbestemmelse er ikke en trussel, men det er en vei for oss alle til å gå sammen, fortsetter hun.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Urfolk saksøker media-giganter

    To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

    – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

    I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

    Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

    – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

    En dame holder en mobiltelefon i hendene
    Foto: Petter Strøm / NRK