NRK Meny
Normal

Gurrumul hedret som årets artist

Gurrumul Yunupingu er kåret til årets urfolksartist i Australia.

Gurrumul Yunupingu

Den blinde urfolkssangeren Gurrumul Yunupingu ble hedret som årets artist under National Indigenous Music Award i Australia.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

For femte gang ble Gurrumul Yunupingu hedret med tittelen årets artist under den nasjonale urfolks musikkpris-utdelingen, National Indigenous Music Award (NINA) i Australia.

Innlagt på sykehus

Gurrumul tok i mot prisen sittende i en rullestol i en politisk ladet og talentfullt arrangement i Darwin lørdag kveld, skriver the guardian .

Det har gått 25 år siden Gurrumul sammen med gruppa Yothu Yindi slo gjennom med sangen Treaty. Treaty er den første sangen fra et band dominert av urfolk som kommer på hitlistene i Australia.

Gurrumul var senest i media i april i år etter at hans lege og manager anklaget et sykehus i Darwin for feilbehandling, etter at Gurrumul ble innlagt på sykehuset på grunn av en kronisk leversykdom.

Gurrumul hadde tatt permisjon fra sykehuset i går for å kunne ta i mot hedersprisen, og han returnerte til sykehuset like etter arrangementet.

Vært på Riddu Riđđu

Gurrumul har en sterk historie å formidle. Det faktum at han er født blind har aldri stoppet han fra å nå ut i verden med sin musikk. Han er kjent for sin skjøre, men kraftfulle og følsomme stemme og har påvirket publikum på en måte ingen annen kunstner har gjort i Australia.

Les også: Aldrende verdensstjerne hyller «utrolig» australsk urfolksartist

Gurrumuls musikalske bakgrunn er blant annet som mangeårig medlem fra gruppa Yothu Yindi. I 2002 sto Yothu Yindi på Riddu Riđđus scene, der de gjorde en av sine siste konserter før de la opp. Gurrumul skulle også opptre på Riddu Riđđu i 2012 , men måtte avlyse i siste liten.

Fire priser til Gawurra

Mens Gurrumul tok nattens mest prestisjefylte pris, var det en annen Yolngu artist som var stjernen i går, nemlig Stanley Gawurra Gaykamangu.

Gawurra, som reiste 1500 km med buss for å spille inn sitt debutalbum, fikk gode kritikker i det australske Rolling Stone Magazine da albumet kom ut i april.

Gawurra vokste opp i det avsidesliggende Top End felleskapet i Milingimbi, men har siden flyttet til Melbourne for å realisere sin karriere.

I går ble han hedret med tilsammen fire priser, og han vekslet mellom engelsk og morsmålet Gupapuyngu da han tok i mot prisene for årets nye talent, årets album, årets album cover og årets filmklipp.