Hopp til innhold

Gurrumul deltar i dronningjubileum

Den Riddu Riđđu-klare australske artisten Gurrumul Yunupingu opptrer sammen med verdensstjerner på den britiske dronningens diamantjubileum 4. juni.

Gurrumul Yunupingu

Det er ikke første gang Gurrumul Yunupingu opptrer for dronningen av Storbritannia.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

Den blinde australske urfolksartisten og musikeren Geoffrey Gurrumul Yunupingu sang for Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet hertugen av Edinburgh i Canberra i oktober 2011.

Nå vil han sammen med artister fra hele Commonwealth å utføre «Sing - Diamond Jubilee Song» skrevet av Gary Barlow og Andrew Lloyd Webber.

Konserten vil bli sendt direkte på One BBC, One BBC HD og BBC Radio 2 i Storbritannia, og til millioner av mennesker verden rundt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Feirer 60 år som monark

2.-5. juni i år markeres Dronning Elisabeth av Storbritannias 60 år som monark. Dronningen kom til tronen 6. februar 1952 og hennes kroning tok sted 2. juni 1953.

Dronning Elisabeth

Dronning Elisabeth har regjert i 60 år.

Foto: POOL / Reuters

Hun feiret sølvjubileet (25 år) i 1977 og gulljubileet (50 år) i 2002. Den første britiske monarken til å markere 50 år på tronen var George III. Den eneste britiske monarken før Dronning Elisabeth til å markere diamantjubileum var dronning Victoria i 1897.

Konserten på Buckingham Palace arrangeres av den nasjonale britiske kringkasteren BBC, og tilstede under konserten vil blant annet dronningen og hertugen av Edinburgh være. I tillegg til Burrumul er blant annet Gary Barlow & The Commonwealth Band, Sir Paul McCartney, Sir Elton John og den australske popstjernen Kylie Minogue med på fremføringen av sangen.

Gurrumul er allerede signert til sommerens Riddu Riđđu festival, som arrangeres i Kåfjord i Nord-Troms 11.-15. juli 2012.

Tidligere medlem av Yothu Yindi

Gurrumul har en sterk historie å formidle. Det faktum at han er født blind har aldri stoppet han fra å nå ut i verden med sin musikk. Han er kjent for sin skjøre, men kraftfulle og følsomme stemme og har påvirket publikum på en måte ingen annen kunstner har gjort i Australia.

Gurrumul

Gurrumul har nylig utgitt albumet «Gurrumul - Rrakala».

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

Hans engleaktige stemme har gitt artisten lyttere over hele verden, med Elton John og Sting som store fans.

Debutalbumet «Gurrumul - Rrakala» har solgt en halv million eksemplarer verden over, og nådde Triple Platinum i Australia

Hans høye tenorstemme og hans sterke aura har bragt den lille artisten med den store stemmen langt utover de australske landegrenser.

Gurrumuls musikalske bakgrunn er blant annet som mangeårig medlem fra gruppa Yothu Yindi. I 2002 sto Yothu Yindi på Riddu Riđđus scene, der de gjorde en av sine siste konserter før de la opp.

Geoffrey Gurrumul Yunupingu

Geoffrey Gurrumul Yunupingu er en særegen artist.

Foto: Myspace


Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel