Gull fra arkivet: Gonagas Harald + gákti = duohta

Gull fra arkivet: Slik var påskehøytiden i Sápmi i 1940.

Karasjok 196904. Kronprinsparet i Nord-Norge. Her i Finnmark. Her er både kronprins Harald og kronprinsesse Sonja iført samedrakter: pesk, en kofte av hvitt reinsdyrskinn, og samelue.
Foto: Aftenposten/Scanpix / Aftenposten

Dá leat mii čohkken dološ filbmabihttážiid mat leat filbmejuvvon Finnmárkkus.

Påskegull fra NRKs arkiv. Kos deg!

Kongeparet i pesk i 1969

Året etter at kronprinsparet hadde giftet seg, var de på besøk i Finnmark. Under oppholdet var både Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja ikledd pesk, et plagg av hvitt reinsdyrskinn.

Over vidda med reinraid i 1940

Mars 1940. Her ser vi reinraidene som kjører fra Bossekop med raidene innover vidda mot Kautokeino. Vi ser Fjellstuene Gargia, Suolovuobme, Biggeluobbal og Miron. Også er det scener fra Kautokeino og påskehøytiden i Kautokeino, med dåpsbarn og flere brudefølger.

Dette er hentet fra arkivet. Norsk / svensk kringkastingsekspedisjon mars 1940. Her ser vi reinraidene som kjører fra Bossekop med raidene innover vidda mot Kautokeino. Vi ser Fjellstuene Gargia, Suolovuobme, Biggeluobbal og Miron. Også er det scener fra
Kautokeino og påskehøytiden i Kautokeino, med dåpsbarn og flere brudefølger.

Dette er hentet fra arkivet. Norsk / svensk kringkastingsekspedisjon mars 1940. Her ser vi reinraidene som kjører fra Bossekop med raidene innover vidda mot Kautokeino. Vi ser Fjellstuene Gargia, Suolovuobme, Biggeluobbal og Miron. Også er det scener fra Kautokeino og påskehøytiden i Kautokeino, med dåpsbarn og flere brudefølger.

Påske i Kautokeino 1975

Første gang sendt i 30.03.1975. Her ser du en liten jente joiker, samling av samiske tonekunstnere, dukketeater på samisk. Folk på vei til kirken og du får også se diverse bilder fra påskefestivalen i Kautokeino.

Første gang sendt i 30.03.1975. Her ser du en liten jente joiker, samling av samiske tonekunstnere i Kautokeino i påsken for 3. året på rad. Dukketeater på samisk. 
Edvard Klemetsen snakker om arrangementet økonomisk sett og Johan Klemet
Kalstad snakker om betydningen av arrangementet for samisk musikk og litteratur. Folk på vei til kirken Du får også se diverse bilder fra Kautokeino påskefestival.

Første gang sendt i 30.03.1975. Her ser du en liten jente joiker, samling av samiske tonekunstnere i Kautokeino i påsken for 3. året på rad. Dukketeater på samisk. Edvard Klemetsen snakker om arrangementet økonomisk sett og Johan Klemet Kalstad snakker om betydningen av arrangementet for samisk musikk og litteratur. Folk på vei til kirken Du får også se diverse bilder fra Kautokeino påskefestival.

Påsken i Kautokeino i 2003

Dette programmet, Holbbit libaidit, ble sendt i 2003. Påskefestivalen i Kautokeino kalles en ti dagers reise i samisk kultur. Vi skal få oppleve reinkappkjøring, Samisk Grand Prix, Samisk Filmfestival og bli kjent med noen samiske artister.

Dette programmet ble sendt førstegang i 2003. Påsken i Sameland er en eksostisk, fargerik og spennende opplevelse og er samenes viktigste høytid. Påskefestivalen kalles en ti dagers reise i samisk kultur. Vi skal få oppleve reinkappkjøring, Samisk Grand Prix, Samisk Filmfestival og bli kjent med noen samiske artister. Programledere er Sara Ellen Anne Eira og Dag Erik Pedersen.

Dette programmet ble sendt førstegang i 2003. Påsken i Sameland er en eksostisk, fargerik og spennende opplevelse og er samenes viktigste høytid. Påskefestivalen kalles en ti dagers reise i samisk kultur. Der vi skal få oppleve reinkappkjøring, Samisk Grand Prix, Samisk Filmfestival og bli kjent med noen samiske artister. Programledere er Sara Ellen Anne Eira og Dag Erik Pedersen.

Se noen bilder fra arkivet

Finnmark 19520410. Transport av 300 reinsdyr fra Kjøllefjord i Finnmark til Grønland er et eksperiment for å gi Grønland et mer variert næringsgrunnlag. Forsøksstasjonen skal være ved Godthåb på sørvestkysten av Grønland. Reinsdyra ble fraktet med den danske båten

Finnmark 1952. Transport av 300 reinsdyr fra Kjøllefjord i Finnmark til Grønland er et eksperiment for å gi Grønland et mer variert næringsgrunnlag. Forsøksstasjonen skal være ved Godthåb på sørvestkysten av Grønland.

Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix / Scanpix
Karasjok 196904. Kronprinsparet i Nord-Norge. Her i Finnmark. Her er både kronprins Harald og kronprinsesse Sonja iført samedrakter: pesk, en kofte av hvitt reinsdyrskinn, og samelue.

Karasjok 1969. Kronprinsparet i Finnmark. Her er både kronprins Harald og kronprinsesse Sonja iført pesk, en kofte av hvitt reinsdyrskinn, og luer.

Foto: Aftenposten/Scanpix / Aftenposten
Sonja og Harald i pesk. Finnmarksvidda. April 1969 Kronprinsparet besøker Finnmark. Her kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i pesk (midt i bildet) klar til en tur med reinsdyr under besøket på Finnmarksvidda.

Sonja og Harald i pesk. Finnmarksvidda. April 1969 Kronprinsparet besøker Finnmark. Her kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i pesk (midt i bildet) klar til en tur med reinsdyr under besøket på Finnmarksvidda.

Foto: Jan Dahl / SCANPIX
Finnmarksvidda 1974. Reindrift i Finnmark. Vaksinering av rein ved Stuoroaivve, mellom Alta og Kautokeino. Reinsdyr i innhegning ved Altaelven.

Finnmarksvidda 1974. Reindrift i Finnmark. Vaksinering av rein ved Stuoroaivve, mellom Alta og Kautokeino. Reinsdyr i innhegning ved Altaelven.

Alliert fransk alpejeger, med muldyr, under kampene ved Narvik.

Krigen i Norge, Narvik-fronten mai 1940. Alliert fransk alpejeger, med muldyr, under kampene ved Narvik. T.v: en 80 år gammel same, og t.h. en norsk soldat.

Foto: Scanpix / NTB scanpix
To samegutter skuer ut over Karasjok i 1952.

Karasjok 1952. Her ser vi to samer som ser utover Karasjok.

Geahča eanet sámi sisdoalu NRK TVs. 

Geahča eara sisdoalu NRK vuorkkáin

Liikotgo geahččat dološfilmmáid ja gováid? Čális midjiide jus muittát muhttin earonoamáš dološ muitalusa dahje dáhpahusa maid earát nai galggašit oaidnit ja gullát. Dat soaitá leat min vuorkkáin. Čujuhus: maret.biret.sara.oskal@nrk.no

Loga nai: Gir nytt liv til nesten 140 år gamle bilder

Loga ođđasit ja eara suohttasit NRK Sámi ovdasiiddus.