NRK Meny
Normal

Sápmi Pride inntar kirken i Kautokeino

I slutten av august inntar deltagerne på Sápmi Pride kirka i Kautokeino.

Kautokeino kirke, Guovdageainnu girku

I Kautokeino menighet vil de ikke vie homofile til ekteskap, men homofile er velkomne i kirka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dette er endel av arrangementet Sápmi Pride som arrangeres i Kautokeino 25. til 28. august. Det skriver avisa Ságat .

Vil ha åpenhet

Sápmi Pride-festivalen arbeider for å synliggjøre skeive samer og den årlige festivalen skulle etter planen arrangeres i Inari i Finland, men ble flyttet til Kautokeino etter at menigheten sa nei til vielse av likekjønnede .

Dávvet Bruun Solbakk

Prosjektleder for Sápmi Pride, Dávvet Bruun-Solbakk.

Foto: Heaika Skum / NRK

28. august er det gudstjeneste i Kautokeino kirke og Sápmi pride-deltagerne skal delta på den allerede fastsatte gudstjenesten. Det forteller Dávvet Bruun-Solbakk, prosjektleder for Sápmi Pride.

Vi hadde jo hatt planer om å delta på en gudstjeneste, så det passet jo bra at det allerede var planlagt en gudstjeneste den søndagen og jeg tror at det blir en fin opplevelse, forteller Bruun-Solbakk til NRK.

Ønsker ikke å provosere

Han sier videre at det er flere som er med på planlegginga av Sápmi Pride som har tilknytning til kirka og kjenner til miljøet der de forsikrer oss om at det ikke oppstår noen uønskede situasjoner.

Intensjonen er ikke at denne deltakelsen skal bli oppfattet på feil måte, men at vi vil oppleve gudstjenesten som alle andre, sier Bruun-Solbakk.

Han forstår at det kom reaksjoner på at de valgte å flytte arrangementet til Kautokeino, men sier at det de ønsker er at det skal være plass til alle i det samiske samfunnet.

Frykter dere at dere kan bli vist bort fra for eksempel kirka?

– Vi fryktet kanskje flere reaksjoner da vi begynte planleggingen, men nå har vi fått med noen fra Kautokeino med i planleggingsarbeidet, så vi tror nok ikke at vi blir kastet ut noen steder, sier Dávvet Bruun-Solbakk.

Nestleder i menighetsrådet, Risten Turi Aleksandersen sier til Ságat at de er hjertelig velkommen til kirka, slik alle andre er.

Underskriftskampanje for Kautokeino

Det foregår også en underskriftskampanje for å få vielse av likekjønnede i Kautokeino kirke. Til nå har rundt 350 personer skrevet under på at de ønsker dette.

(Saken fortsetter under bildet)

Skjermdump av underskriftskampanje

På internett foregår en underskriftskampanje for å få vielse av likekjønnede i Kautokeino kirke. Menighetsrådet sa nei til dette, på tross av at kirkemøtet, som det øverste organ i den norske kirke, åpnet for vielse av likekjønnede.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Det er fint at dette er satt i gang, for det er jo flott at man kan vise støtte på denne måten, sier Bruun-Solbakk.

Programmet for Sápmi Pride blir offentliggjort under Márkomeannu-festivalen som arrangeres til helga.