NRK Meny
Normal

Pep Guardiola mener Catalonia fortjener å få stemme over sin frihet

Ledende katalanere gikk før søndagens folkeavstemning ut med et opprop om at Catalonia fortjener å stemme over sin frihet.

Pep Guardiola

Tidligere Barcelona-manager og nåværende manager i Bayern Munchen, Pep Guardiola, var søndag hjemme i Barcelona for å avgi sin stemme.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

«Vårt folk fortjener muligheten til å bestemme over sin fremtid». Det skrev seks verdenskjente katalanere i et opprop før søndagens symbolske folkeavstemning i Catalonia, opplyser den britiske avisen The Independent.

Oppropet er underskrevet av Josep Guardiola (tidligere spiller og trener i Barcelona FC og nå trener i Baycern Munchen), Josep Carreras (operastjerne og medlem av «The Three Tenors» sammen med Plácido Domingo og Luciano Pavarotti), Jordi Savall (fiolinspiller, dirigent og komponist), Joan Massagué (ledende kreftforsker i Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York), Pol Antràs (økonomiprofessor ved Harvard University, Boston) og Xavier Sala i Martín (professor i økonomisk utvikling ved Columbia University, New York).

2.305.290 avga stemme

Regjeringen i Madrid godtok imidlertid ikke at det ble gjennomført en bindende folkeavstemning om Catalonias frihet. Derfor ble det holdt en symbolsk folkeavstemning søndag 9. november.

Nå er 100 prosent av stemmene i den symbolske folkeavstemningen talt opp. Opptellingen viser at 2.305.290 avga stemme. Av disse stemte 80.76% «Ja-Ja». 10.07% stemte «Ja-Nei». 4,54% stemte «Nei».

Spørsmålene de skulle svare på var:

Skal Catalonia bli en egen stat? Ja? Nei?

Skal det være en selvstendig stat? Ja? Nei?

Også katalanere bosatt i utlandet avga stemme ved 19 stemmesteder. Dette utgjorde tilsammen 13.573 stemmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artur Mas og Joana Ortega

President Artur Mas og visepresident Joana Ortega offentliggjorde søndag resultatene av den symbolske folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Presidenten i det regionale parlamentet i Catalonia, Artur Mas, sier at den symbolske folkeavstemningen er en leksjon i demokrati og nå vil han gå for en bindende folkeavstemning om uavhengighet.

– Vi ønsker å bestemme vår politiske fremtid. Alle nasjoner har rett til å gjøre det og modne demokratier må respektere det, uttalte Mas.

Den katalanske lederen Artur Mas lovet å trappe opp kampen for uavhengighet etter at resultatene fra søndagens symbolske avstemning viste at fire av fem velgere i regionen støttet en frigjøring fra Spania.

Omstridt avstemning

Uavhengighetsavstemningen har vært omstridt i Spania, og det har vært knyttet stor spenning til om det i det hele tatt ville bli noe valg.

Spanske sentralmyndigheter har nektet de regionale myndighetene i Katalonia å gjennomføre en offisiell folkeavstemning, og spansk høyesterett har avgitt en kjennelse om at den opprinnelige planen om en uavhengighetsavstemning er ugyldig.

Stemmegivningen på søndag var derfor en symbolsk handling og et klokkeklart budskap fra katalanere til sentralmakten i Madrid:

– Vi krever vår uavhengighet!