NRK Meny
Normal

Gruver, reinsdyr, søppel og kraft gir mest inntekter i samekommunene

Nesten 220 millioner kroner i driftsinntekter ble det for selskapet som lever av gruvedrift. Bedriften The Quartz Corp AS i Tysfjord er den desidert mest lønnsomme i de ti samekommunene i Norge.

Norwegian Crystallites på Drag i Tysfjord

Disse ansatte ved The Quartz Corp AS, tidligere Norwegian Crystallites, på Drag i Tysfjord bidrar til eventyrlige inntekter.

Det viser en oversikt NRK Sápmi har utarbeidet av selskapene som befinner seg i de ti kommunene som utgjør det samiske språkforvaltningsområdet (se faktaboks).

The Quartz Corp AS (TQC) produserer ren kvarts og driver gruvedrift på flere forekomster i Norge og USA. TQC har et prosess-verk på Drag i Tysfjord i Nordland fylke. Kvarts fra gruvene knuses og males ned til et pulver som renses til et svært rent produkt.

Forbedret resultatet med 322 prosent

Oversikten viser også at selskapet hadde det klart beste driftsresultatet og resultat før skatt i 2014. Bedriften forbedret resultatene markert fra året før.

Driftsinntektene økte fra 145 millioner i 2013 til 220 millioner kr i 2014, mens resultat før skatt økte fra fra 7,2 millioner til 30,5 millioner kr i samme periode; altså en forbedring på 322,5 prosent.

Nordlandsbedriften skiftet navn til TQC i 2013, og het Norwegian Crystallites AS tidligere. Selskapet er ledende i verden innenfor solcelleindustrien.

– Vi er i en solid posisjon på verdensmarkedet. Vi er en av to bedrifter som greier de kravene som er i solcelleindustrien. Der skal vi fortsette å være, sa fabrikksjef Asbjørn Bye til NRK i 2012.

Tana flest på topp 50

De fleste regnskapstallene for de 676 selskapene som er med i oversikten, er fra 2013. Bedriftenes 2014-regnskap blir tilgjengelig i løpet av sensommeren og høsten. Tallene er hentet fra Visma Bizweb.

Bak TQC ligger to Tana-bedrifter. Finnmark Rein AS hadde i 2013 driftsinntekter på nesten 93 millioner kr. Selskapet skiftet navn fra Aage Pedersen AS etter en sammenslåing.

Masternes Gjenvinning AS kom på tredje plass i denne oversikten. Dette selskapet henter søppel fra husholdningene i Øst-Finnmark.

Av topp-50 bedriftene med høyest driftsinntekt, var 18 bedrifter fra Tana, tolv fra Porsanger, fem fra Tysfjord, fire fra Karasjok, tre fra Kautokeino, Lavangen og Snåsa. Nesseby hadde to bedrifter på lista, mens Røyrvik ikke hadde noen.

Tana og Porsanger kommuner hadde også flest bedrifter på topp-50 lista med best resultat før skatt.

TV-kjendis med høyest lønn

Geir Ole Fredeng

Daglig leder Geir Ole Fredeng. Han var en av hovedpersonene i NRK-serien «Melkeveien».

Foto: NRK

I bedriftenes regnskap er også lønn til daglig leder oppgitt. NRK Sápmis oversikt toppes av TV-kjendisen Geir Ole Fredeng fra Karasjok. Han var en av hovedpersonene i NRK-serien «Melkeveien».

Fredeng er daglig leder i Fredeng AS, og lønna i 2013 var 2.693.000 kr.

På topp-50 oversikten var det 15 ledere fra Porsanger, 14 fra Tana, sju fra Karasjok, fire fra Kautokeino, tre fra Nesseby, to fra Tysfjord og Snåsa, mens Kåfjord, Lavangen og Røyrvik hadde en hver.