Hopp til innhold

Gruver, reinsdyr, søppel og kraft gir mest inntekter i samekommunene

Nesten 220 millioner kroner i driftsinntekter ble det for selskapet som lever av gruvedrift. Bedriften The Quartz Corp AS i Tysfjord er den desidert mest lønnsomme i de ti samekommunene i Norge.

Norwegian Crystallites på Drag i Tysfjord

Disse ansatte ved The Quartz Corp AS, tidligere Norwegian Crystallites, på Drag i Tysfjord bidrar til eventyrlige inntekter.

Det viser en oversikt NRK Sápmi har utarbeidet av selskapene som befinner seg i de ti kommunene som utgjør det samiske språkforvaltningsområdet (se faktaboks).

The Quartz Corp AS (TQC) produserer ren kvarts og driver gruvedrift på flere forekomster i Norge og USA. TQC har et prosess-verk på Drag i Tysfjord i Nordland fylke. Kvarts fra gruvene knuses og males ned til et pulver som renses til et svært rent produkt.

Forbedret resultatet med 322 prosent

Oversikten viser også at selskapet hadde det klart beste driftsresultatet og resultat før skatt i 2014. Bedriften forbedret resultatene markert fra året før.

Driftsinntektene økte fra 145 millioner i 2013 til 220 millioner kr i 2014, mens resultat før skatt økte fra fra 7,2 millioner til 30,5 millioner kr i samme periode; altså en forbedring på 322,5 prosent.

Nordlandsbedriften skiftet navn til TQC i 2013, og het Norwegian Crystallites AS tidligere. Selskapet er ledende i verden innenfor solcelleindustrien.

– Vi er i en solid posisjon på verdensmarkedet. Vi er en av to bedrifter som greier de kravene som er i solcelleindustrien. Der skal vi fortsette å være, sa fabrikksjef Asbjørn Bye til NRK i 2012.

Tana flest på topp 50

De fleste regnskapstallene for de 676 selskapene som er med i oversikten, er fra 2013. Bedriftenes 2014-regnskap blir tilgjengelig i løpet av sensommeren og høsten. Tallene er hentet fra Visma Bizweb.

Bak TQC ligger to Tana-bedrifter. Finnmark Rein AS hadde i 2013 driftsinntekter på nesten 93 millioner kr. Selskapet skiftet navn fra Aage Pedersen AS etter en sammenslåing.

Masternes Gjenvinning AS kom på tredje plass i denne oversikten. Dette selskapet henter søppel fra husholdningene i Øst-Finnmark.

Av topp-50 bedriftene med høyest driftsinntekt, var 18 bedrifter fra Tana, tolv fra Porsanger, fem fra Tysfjord, fire fra Karasjok, tre fra Kautokeino, Lavangen og Snåsa. Nesseby hadde to bedrifter på lista, mens Røyrvik ikke hadde noen.

Tana og Porsanger kommuner hadde også flest bedrifter på topp-50 lista med best resultat før skatt.

TV-kjendis med høyest lønn

Geir Ole Fredeng

Daglig leder Geir Ole Fredeng. Han var en av hovedpersonene i NRK-serien «Melkeveien».

Foto: NRK

I bedriftenes regnskap er også lønn til daglig leder oppgitt. NRK Sápmis oversikt toppes av TV-kjendisen Geir Ole Fredeng fra Karasjok. Han var en av hovedpersonene i NRK-serien «Melkeveien».

Fredeng er daglig leder i Fredeng AS, og lønna i 2013 var 2.693.000 kr.

På topp-50 oversikten var det 15 ledere fra Porsanger, 14 fra Tana, sju fra Karasjok, fire fra Kautokeino, tre fra Nesseby, to fra Tysfjord og Snåsa, mens Kåfjord, Lavangen og Røyrvik hadde en hver.

Korte nyheter

 • – Stuoráp gå Tråante 2017

  – Sáme kultuvrra l riek stuorra oasse dat stuorra prosjevtas mij ålles Europav gåbttjå. Bådåddjo l má europalasj kultuvrraoajvestádan válljidum jagen 2024.

  Plánaj lij barggamin gåktu, majna ja gudi dasi galggi oassálasstet, ja gåktu ålles Europaj ja aj ålles væráldij vuosedit mij la kultuvrra dan guovlon.

  Europalasj kultuvrraoajvestádan sihtá javllat ålles Nordlánnda la maŋen danna. Ja sáme kultuvrra l má riek stuora ja luondulasj oasse dassta.

  – Bådåddjo 2024 galggá sjaddat edesik sæmmi stuorak gå Roandem 2017, ja vájbi stuoráp.

  Dav tjuottjot prográmmajådediddje prosjevtan Henrik Sand Dagfinrud Bådåddjo 2024:n. Bådåddjo 2024 la má stuorra dáhpádus mij vihpá ålles jagev 2024. Europalasj kultuvrraoajvvestáda sihtá javllat dat la akta værálda stuorámus dáhpádusájs mij guosská kultuvrra- ja sebrudakåvddånahttemij.

  Ulmme dájna la Bådåddjo, Nordlánnda ja ålles rijkaguovllo tjalmostahteduvvá nasjonálalattjat ja aj gasskarijkalattjat, ja duodden europalasj kultuvrraaktisasjvuodav åvddånahttet. Ja dan jage de Bådåddjo galggá dáv stuorra dáhpádusáv plánit ja ásadit ålles jagev ásadimij ja prosjevtaj aktisattjat gasskarijkagasj, rijkalasj, guovlulasj ja bájkálasj fámoj.
  – Rahpam dát stuorra jahkásasj dáhpádusás la guovvamáno dan jage, nav lahka sáme álmmukbiejve gå máhttelis, subtsas prográmmajådediddje Henrik Sand Dagfinrud.

  – Ja sáme oasse galggá luondulasj oasse liehket dássta. Avtastahtedum oasse, javllá Dagfinrud.

  Gulldala Julevmagasijnav dán ássje birra

  Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024
  Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune
 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK
 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK