NRK Meny
Normal

Rio Tinto må punge ut 5,8 milliarder kroner i erstatning til urfolk

En canadisk domstol har dømt det Rio Tinto-eide selskapet Iron Ore Co of Canada (IOC ) til å betale erstatning til to lokalsamfunn i Quebec.

Gruve, Iron Ore Co. of Canada

Her er en av gruvene til Rio Tinto-eide Iron Ore Co. of Canada.

Foto: Pressebilde / ironore.ca

To Innu lokalsamfunn i Quebec, hvis tradisjonelle territorium dekker en stor del av provinsen nordøst og Labrador, har oppnådd en avgjørende rettslig seier i sin kamp mot det Rio Tinto-eide selskapet Ore Co of Canada (IOC ).

Lokalsamfunnene er tilkjent en erstatning på 900 millioner canadiske dollar ($ 760 millioner) eller drøye 5,8 milliarder norske kroner i erstatning, opplyser nettsiden mining.com.

– Ødelegger miljøet

Seieren kom i lagmannsretten i Quebec, som er provinsens høyeste domstol. Onsdag avsa domstolen sin dom. Domstolen uttalte da at de ikke godtar en appell av en september 2014 i Quebec Superior Court, der søksmålet ble avvist.

De to samefunnene «Innu First Nations of Uashat Mak Mani-Utenam» (Uashaunnuat) og «Matimekush-Lac John» hevder at IOC har brutt deres rettigheter i nesten 60 år ved å drive et stor gruvekompleks og jernbane på deres tradisjonelle territorium i det nordøstlige Quebec og Labrador uten deres forhåndssamtykke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jernbane, Iron Ore Co. of Canada

De canadiske urfolkene uttaler i sin klage at en 578 kilometer lang jernbane i deres område har åpnet regionen for annen skadelig virksomhet.

Foto: Pressebilde / ironore.ca

Rio Rinto avviste anklagene og hevdet under rettssaken at den provinsielle regjeringen er den som bør være adressat for erstatningskravet og ikke selskapet.

I Innu-samfunnenes krav påpekes det at IOCs gruver og anlegg har ødelagt miljøet, fortrengt medlemmer fra deres territorium og hindret dem i å praktisere sin tradisjonelle levemåte.

De mener også at en 578 kilometer lang jernbane mellom Schefferville og Sept-Iles har åpnet opp territoriet til en rekke andre destruktive utviklingsprosjekter.

Rio Tinto mener at påstandene ikke er blitt bevist i retten.