Hopp til innhold

Reindrifta ikke enig om sameksistens

Utviklingen av kvartsforekomstene er strategisk viktig for bedriften. Derfor satser industrikonsernet på at reindrifta og gruvevirksomheta skal kunne virke sammen.

rein og gruver kan da eksistere til sammen, mener verksdirektør.

Rein og gruver kan da leve i sameksistens, mener verksdirektør.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Årlig skal det tas ut omtrent 150.000 tonn kvarts fra Nasafjellet i Nordland. Feltet ligger opp mot 1000 meter over havet. Utviklinga av dette feltet på Saltfjellet er strategisk viktig for industrikonsernet Elkem som nå har fått konsesjon til å regulere rundt fem kvadratkilometer til deres virksomhet.

– Vi er jo hele tiden på jakt etter nye kilder av kvarts som vi foredler over til silisium. Og kvaliteten på kvartsen i Nasa har en spesiell renhet som vi er ute etter, sier verksdirektør ved Elkem Salten, Olav Holta til NRK.

Olav Holta

Olav Holta, verksdirektør i Elkem Salten.

Foto: Arild Bjørnbakk / Saltenposten

Sameksistens

Olav Holta har ikke noen tidsplan for oppstart av virksomheten i Nasa, og han regner med det går noen år før drifta er i gang.

– Det første vi starter med nå er å ta ut mer masse for å gjøre videre testing av renheten.

Reindriftsutøvere har gjennom Fylkesmannen kommet med innsigelser til planene i Nasa, og nå maner næringen til kamp mot gruve i viktig beiteland .

Olav Holta legger imidlertid vekt på sameksistens mellom reindrifta og mineralnæringa.

– Det ligger jo i de vilkårene som er lagt at vi skal ha tett dialog med reindriftsnæringa. Det er jo også tatt grundige vurderinger av konsekvensene av utvikling av Nasafjellet. Og vi tar utgangspunkt i at det er fullt mulig å utvikle Nasa-driften med sameksistens med reindriftsnæringa som er i området.

Les: Elkems konsekvensutredning for kvartsuttak i Nasa

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kart Nasafjellet. Gule felt viser kvartsforekomstene der.

Kart Nasafjellet. Gule felt viser kvartsforekomstene der.

Foto: Kilde: NGU

Minst sårbar

Nasa-området er i bruk av reindrifta store deler av året både av norske og svenske reineiere. Verksdirektør Olav Holta legger opp til drift på den tiden av året da reinen er minst sårbar.

– Det er lagt opp til sesongdrift på sommertid av hensyn til ikke å forstyrre vinterbeite for reinen som det vi har oppfattet som mest kritisk. Men når det gjelder de taktiske løsninger på hvordan dette skal gjøres, må vi først opprette dialog med reindriftsnæringen så vi får de kommentarene og de utfordringene som ligger der direkte fra dem.

Enten – eller

De berørte reindriftsutøvere ser imidlertid ikke noen løsning med sameksistens. Leder i Saltfjellet reinbeitedistrikt Per Thomas Kuhmunen ser ikke noen løsning for Elkem sin satsing på Nasa, og mener det ikke er plass til begge der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Thomas Kuhmunen mener det er enten-eller i Nasa.

Per Thomas Kuhmunen mener det er enten-eller i Nasa.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det er enten eller i dette området. Det er ikke muligheter for noe sameksistens. Vi har prøvd å diskutere dette med svenske samebyer, og vi ser ikke de åpningene, og hvordan vi skal organisere dette. Vi vil jo ikke miste beiteland. Dessuten er jo norske myndigheter pliktige til å finne erstatningsområder for konvensjonsbeitet til svenske reineiere. Så jeg ser ikke noen løsning her.

Les mer om emnet Bergverk og mineraler (Nordland)

Korte nyheter

 • Raasten Rastah álgá odne

  Odne álgá lullisámi kulturfestivála Raasten Rastah, Rosses, Trøndelágas. Doppe lágidit doaimmaid nugo dáiddačájáhusaid, logaldallamiid, bargobijuid mánáide ja nuoraide ja konsearttaid. Lávvordaga geigejuvvo lullisámi kulturbálkkašupmi.

  Ulbmil festiválán lea čálmmustahttit sámi kultuvra lullisámi guovlluin.

  Festivála loahpahuvvo golggotmánu 1. beaivvi.

  Forestilling under Raasten Rastah
  Foto: Jenny-Krihke Dragsten Bendiksen / NRK
 • Raasten rastah på Røros

  Den sørsamiske kulturfestivalen Raasten rastah begynte i dag, på Storstuggu i Røros.

  De tilbyr forskjellige aktiviteter innenfor håndverk, teater, og kunst. I tillegg til foredrag og debatter for ungdom og voksne.

  I kveld arrangeres konsert med Ramona Kappfjell Sørfjell, Emma Elliane Oskal Valkeapää og Laara Dunfjeld-Mølnvik på scenen.

  Festivalen skal synliggjøre og videreutvikle samisk kultur i det sørsamiske området.

  Festivalen varer til søndag 1. oktober.

  Forestilling under Raasten Rastah
  Foto: Jenny-Krihke Dragsten Bendiksen / NRK
 • Skjalg Fjellheim til Helse Nord

  Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim (55) er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Helse Nord RHF, det melder Helse Nord.

  Fjellheim har siden 2015 vært politisk redaktør i Nordlys, stillingen fratrer han nå umiddelbart. Fjellheim begynner hos Helse Nord før årsskiftet.

  Skjalg Fjellheim
  Foto: Simen Wingstad / NRK