NRK Meny
Normal

– Antakeligvis vil det være få som mener at jeg kan joike

I forbindelse med Samefolkets dag lanserer gruppa Bare Egil Band en splitter ny musikksjanger - grungejoik. Men frontmann Egil Hegerberg frykter joikepolitiet.

Ikke bare Bare Egil band band

Bare Egil Band lanserer grungejoik i forbindelse med Samefolketsdag.

Foto: LP Lorentz

– Det vil nok være delte meninger om jeg kan joike eller ikke. Antakeligvis vil det være veldig få som mener at jeg kan det. Det kommer veldig an på hva man mener med "kan" - er det ikke sånn at alle har sin egen joik på et eller annet vis? Min er kanskje ikke fullt utviklet ennå, men jeg gjør så godt jeg kan, sier frontmann i Bare Egil Band, Egil Hegerberg.

– Er du redd for joikepolitiet?

– Jo, jeg er litt redd for joikepolitiet, men jeg må stå for det jeg har gjort. Dette er det beste jeg kan og hvis joikepolitiet synes det er for galt, så får jeg ta straffen for det, sier Hegerberg til NRK Sámi Radio.

– Ærefullt

Gruppa vil presentere den nye musikksjangeren for publikum på Samisk Hus i Oslo på selveste Samefolkets dag. Foreløpig består den nye hybridsjangeren kun av én joikesang som skal spilles som oppvarming til konserten med Niko Valkeapää lørdagskveld.

Egil Hegerberg har ikke tidligere deltatt på feiringen av Samefolkets dag, annet enn at han noen ganger har heist flagget på tunet hjemme. Han gleder seg til å feire samedagen.

– Det var hyggelig at Samisk Hus ville ta oss i mot. Det er veldig ærefullt, sier han.

Gjør ikke narr

Bare Egil Band spiller hovedsaklig viserock med humoristiske tekster. Bandets frontmann, Egil Hegerberg, understreker imidlertid at hans intensjon med låta ikke er å gjøre narr av joiken og han håper at samene ikke tar det ille opp.

– For meg er dette musikk som forener det beste fra to verdener og som sammen skaper et splitter nytt og kraftfullt musikalsk uttrykk. Jeg håper at musikksjangeren blir så populær at flere ulike musikere og artister slenger seg på og lager sin egen grungejoik, sier Hegerberg.

Tvang seg på

Grungejoiken ble født i fjor da bandet var i studio for å jobbe med en låt som Hegerberg egentlig hadde lagd for flere år siden og som han ikke hadde klart å legge vekk. Plutselig joiket han til sangen.

– Det bare tvang seg på. Da falt brikkene på plass. Det måtte være en grungejoik, sier han.


Egil Hegerberg vokste opp til samegutten Ante på tv og så Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta synge Samiid Ædnan i Melodi Grand Prix i 1980. I tillegg har han hørt en del på Mari Boine. Men bortsett fra det, har ikke musikeren andre joikereferanser.

– Ante sitter jo i ryggmargen, men annet enn det.. Jeg kan nok ikke påberope meg inngående joikekunnskap nei, sier han til NRK Sámi Radio.

Bare Egil Band

Bare Egil Band er kjent for underholdende konserter. Her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX