Grønt lys igjen for Belo Monte

En brasiliansk domstol bestemte onsdag at byggingen av verdens tredje største demning skal kunne fortsette, uten videre konsultasjoner med urfolkssamfunn i regionen.

Belo Monte

To jenter hygger seg i en båt på Xingu-elva i Altamira. Snart må de og flere tusen andre flytte på grunn av Belo Monte-utbyggingen.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Det føderale aktoratet hadde levert inn et krav om suspensjon av Belo Monte-utbyggingen i delstaten Para inntil urfolksgrupper er konsultert og gitt tilgang til rapporter om miljømessige innvirkninger av utbyggingen.

Med to stemmer mot èn opprettholdt imidlertid retten dekretet utstedt av staten Para, som gir tilltatelse til utbyggingen.

Saken vil bli anket

Det føderale aktoratets kontor i Para sier i en uttalelse at de vil anke dommen til Høyesterett, skriver The Washington Post .

– Alle studier har kommet til samme konklusjon: demningen vil føre til drastiske endringer i næringskjeden og til levebrødet til urfolkssamfunnene, heter det i uttalelsen.

Når Belo Monte-demingen er fullført i Xingu-elven, som renner ut i Amazonas-floden, vil deminngen på 11.000 megawatt være verdens tredje største bak Kinas Three Gorges og Itaipu. Xingu strekker seg over grensen mellom Brasil og Paraguay.

Regjeringen sier at demningen vil gi ren, fornybar energi og er et viktig drivstoff i det søramerikanske landets voksende økonomi.

Tjenestemenn sier de har brukt år på å planlegge slik at miljøet og lokalbefolkningen blir beskyttet, før utbyggingsplanene ble godkjent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belo Monte, protest

I mer enn 20 år har urfolk kjempet mot utbyggingen.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Miljøvernere og urfolksgrupper sier utbyggingen vil ødelegge dyreliv og livsgrunnlaget for 40.000 mennesker i området som blir lagt under vann.

Kjendiser som den britiske rockestjernen Sting, Avatar-regissør James Cameron og skuespiller Sigourney Weaver har støttet aktivistene og drevet lobbyvirksomhet mot demningen.

Korte nyheter

  • Freder kvensk fjøs i Porsanger

    Fjøset i Repokoski, som blir fredet av Riksantikvaren, er et unikt kvensk kulturminne som forteller om kvenenes liv i Lakselvdalen og Finnmark på 1800-tallet, ifølge NTB. Det fredete fjøset viser hvordan kvenene bygde, bodde og livnærte seg i området.

  • Dokumentar om psykiske problemer

    Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

    Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
    Foto: Indie Film AS