Hopp til innhold

Grønt lys igjen for Belo Monte

En brasiliansk domstol bestemte onsdag at byggingen av verdens tredje største demning skal kunne fortsette, uten videre konsultasjoner med urfolkssamfunn i regionen.

Belo Monte

To jenter hygger seg i en båt på Xingu-elva i Altamira. Snart må de og flere tusen andre flytte på grunn av Belo Monte-utbyggingen.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Det føderale aktoratet hadde levert inn et krav om suspensjon av Belo Monte-utbyggingen i delstaten Para inntil urfolksgrupper er konsultert og gitt tilgang til rapporter om miljømessige innvirkninger av utbyggingen.

Med to stemmer mot èn opprettholdt imidlertid retten dekretet utstedt av staten Para, som gir tilltatelse til utbyggingen.

Saken vil bli anket

Det føderale aktoratets kontor i Para sier i en uttalelse at de vil anke dommen til Høyesterett, skriver The Washington Post .

– Alle studier har kommet til samme konklusjon: demningen vil føre til drastiske endringer i næringskjeden og til levebrødet til urfolkssamfunnene, heter det i uttalelsen.

Når Belo Monte-demingen er fullført i Xingu-elven, som renner ut i Amazonas-floden, vil deminngen på 11.000 megawatt være verdens tredje største bak Kinas Three Gorges og Itaipu. Xingu strekker seg over grensen mellom Brasil og Paraguay.

Regjeringen sier at demningen vil gi ren, fornybar energi og er et viktig drivstoff i det søramerikanske landets voksende økonomi.

Tjenestemenn sier de har brukt år på å planlegge slik at miljøet og lokalbefolkningen blir beskyttet, før utbyggingsplanene ble godkjent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belo Monte, protest

I mer enn 20 år har urfolk kjempet mot utbyggingen.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Miljøvernere og urfolksgrupper sier utbyggingen vil ødelegge dyreliv og livsgrunnlaget for 40.000 mennesker i området som blir lagt under vann.

Kjendiser som den britiske rockestjernen Sting, Avatar-regissør James Cameron og skuespiller Sigourney Weaver har støttet aktivistene og drevet lobbyvirksomhet mot demningen.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel