Grønlendere drikker mindre enn dansker bosatt i Grønland

Myten vil ha det til at grønlendere er drikkfeldige, men dette er ikke riktig. Det viser ny forskning.

Brun pub i Nuuk, Grønland

Noen ølkraner i en brun pub i grønlands hovedstad Nuuk. I bakgrunnen kan man se en rikholdig barhylle.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Lege og phd-student Karsten Fleischer Rex fra Dronning Ingrids Sundhedscenter har nettopp avsluttet en studie av leverfunksjonen og alkoholvanene i Grønland og Danmark.

– Vi undersøkte i alt 672 personer, og ingen hadde tegn på leverpåvirkning ved den kliniske undersøkelsen, forklarer Fleischer Rex til den grønlandske avisen Sermitsiaq.

Et forbruk av alkohol over det anbefalte nivå ble rapportert av 12,9% av danskene, 9,1% av grønlenderne i Ammassalik, 6,1% af grønlenderne i Danmark og 3,4% av grønlenderne i Nuuk, viser studiet.

Studerte levertall

I studiet ble levertall hos grønlendere sammenlignet med levertall hos dansker bosatt i Grønland, og overraskende nok viste det seg at grenlænderne hadde et høyere nivå av tre markører for leverfunksjonen.

– Vi inviterte grønlendere og dansker i alderen 50 til 69 år bosatt i Nuuk og i Tasiilaq, og grønlendere bosatt i Aalborg og Århus i Danmark, skriver Karsten Fleischer Rex i sin forklaring av studiet.

Forskerne spurte forsøkspersonene hvor mye og hvor ofte de drakk alkohol, om deres kostvaner, og de fikk tatt en blodprøve.

De ble målt og veiet, og de ble undersøkt for tegn på leverpåvirkning. Blodprøven ble analysert for fem forskjellige leverenzymer og for leverbetennelse.

– Det mest interessante var at grønlenderne helt konsekvent hadde et litt høyere nivå av tre centrale markører for leverfunktion, opplyser Fleischer Rex til avisen.