NRK Meny
Normal

Grønland og Nunavut har mye felles

Statsministrene i Grønland og Nunavut har skrevet under på en ny avtale som skal styrke samarbeidet landene i mellom.

Aleqa Hammond og Peter Taptuna

Grønlands statsminister Aleqa Hammond og Nunavuts stastminister Peter Taptuna (det lille bildet) møtes nylig for å diskutere et fretidig samarbeid.

Foto: Jacob Ehrbahn / Ap

Det er veldig viktig at Nunavut og Grønland fortsetter samarbeidet, uttalte Nunavuts statsminister Peter Taptuna under besøket i Grønlands hovedstad i Nuuk 1. juli.

Statsministrene slo fast at det er mange forhold som ligner hverandre i Nunavut og Grønland. Det handler blant annet om fangst, kultur og levevilkår.

Derfor Mener Peter Taptuna, at samarbeidet mellom Nunavut og Grønland bør styrkes ytterligere i fremtiden, skriver den grønlandske avisa Sermitsiaq.

Styrker det nåværende samarbeidet

Statsministrene skrev under på en felleserklæring , der de går inn for å styrke engasjementet i det nåværende samarbeidet som ble etablert i år 2000 og utvidet de påfølgende årene.

Dokumentet er en viktig ramme for oppbygningen av relasjoner mellom inuitter, regjering og organisasjoner i de to landene.

Nunavut og Grønland skal blant annet jobbe tett sammen når det gjelder fiskeri- og fangstspørsmål.

Det blir også et samarbeide i spørsmål som angår bestanden av isbjørn, narrhval og hvithval.

Når det gjelder sel, beklager regjeringslederne EUs selskinnsimportforbud. Dette forbudet har til tross inuittunntaket påvirket Nunavut og Grønland negativt.

Med den siste WTO-avgjørelse er regjeringslederne enige om at det er viktig nå at det finnes en løsning, som rent faktisk vil gavne inuittsamfunnene.

Sel er en viktig bærekraftig ressurs, som har kulturell og sosioøkonomisk verdi i Nunavut og Grønland.

Nunavut og Grønland vil også ha et samarbeid med sikte på å styrke den nyetablerte flyforbindelsen mellom Nuuk og Iqaluit.

Regjeringslederne ble også enige om å undersøke hvordan man kan styrke samarbeidet om utdannelse innenfor mineralleting og mineralutvinning. Begge land har de samme utfordringene innenfor miljø og behov for befolkningen i begge land skal kunne større nytte av næringsaktiviteten.