NRK Meny
Normal

Greenpeace forlater DNB etter NRK-avsløringen

Miljøorganisasjonen ønsker ikke å ha koblinger til en bank som de ikke kan stole på, og oppfordrer andre å følge etter.

Truls Gulowsen

Greenpeace stoler ikke lenger på DNB på grunn av storbankens lån til det miljøorganisasjonen mener er uetiske prosjekter.

Foto: Geir-Inge Løvdal / NRK

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen

Foto: Geir-Inge Løvdal / NRK

– DNB sitt rot med Dakota Access Pipeline er en viktig årsak til at vi ikke lenger ønsker bankforbindelse med dem, sier lederen i Greenpeace Truls Gulowsen.

NRK har fortalt at DNB har 6,9 milliarder i lån i fire av fem selskap som står bak utbyggingen av den omstridte oljerørledningen Dakota Access Pipeline i Nord-Amerika.

I mars skrev DNB i en pressemelding at de ikke har noen økonomiske forbindelser til Dakota Access Pipeline.

– Det er veldig skuffende at de har fremdeles lån til selskaper bak oljerørledningen, selv om de har offentlig sagt at de har avsluttet den type forhold, sier Gulowsen.

NRK har undersøkt lånedokumentene til DNB via finansovervåkningsverktøyet til Bloomberg, samt USAs føderale finansovervåkningsorgan SEC. Det er her det kommer fram at DNB har lån til selskapene som eier oljerørledningen Dakota Access Pipeline.

– Ikke én krone går fra DNB til oljerørprosjektet

Direktør for samfunnsansvar og næringspolitikk i DNB, Kaj-Martin Georgsen, sier de ikke har noen lån direkte til Dakota Access Pipeline. Han bekrefter likevel at de har lån til firmaer som står bak utbyggingen.

Kaj-Martin Georgsen

Kaj-Martin Georgsen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Jeg håper at jeg får muligheten til å snakke direkte med Greenpeace om dette, og høre deres begrunnelse. Når det gjelder rørledningen i Dakota, så finansieres dette gjennom en egen finansiering, hvor det ikke går én eneste krone fra DNB til prosjektet. Vi valgte å selge vårt lån tidligere i år, fordi vi så at dialogen og involveringen av urbefolkningen ikke var god nok, sier Georgsen i en NRK Sápmi radiosending i dag.

– Vi har ingen direkte eksponering mot finansieringen av oljerørledningen. Så har det blitt reist spørsmål ved våre lån til selskaper som står bak oljerørledningen. DNB er som en stor energi bank, som har relasjon til mange energiselskaper i Nord-Amerika. Vi går nå gjennom vår utlånsportefølje og vurderer mange ulike faktorer. Som en følge av vår gjennomgang, så har vi nå meddelt hovedselskapet bak Dakota-rørledningen, Energy Transfer Partner, om at vi ikke kommer til å fornye lånet med dem, svarer Georgsen.

– Forlat DNB!

Lederen i den politisk uavhengige internasjonale miljøorganisasjonen er klar på at de ikke har så mye penger på deres DNB konto, og anser at konsekvensen av deres boikott er veldig liten.

–Vi håper flest mulig tar konsekvensen av at DNB ikke har orden i eget hus og ser seg om etter bedre bank, bedre pensjonsforvalter og långiver, sier Gulowsen.

Frykter ikke tap

DNB taper ikke mye når kontoen til Greenpeace forsvinner, og frykter heller ingen store tap i fremtiden.

– Jeg tror at folk ser at vi tok et aktivt standpunkt tidligere i år, ved at ikke en eneste krone går inn i prosjektfinanisering av Dakota-rørledningen. Vi har prøvd å bidra til en løsning. Vi har ingen aksjeinvesteringer i selskapet, og jeg tror at folk faktisk ser at vi både lytter og evner å justere kurs når det er nødvendig, sier Georgsen.

Peker på Nord-Dakota

Greenpeace mener det er problematisk at DNB gir lån til selskaper som organisasjonen mener bryter urfolksrettigheter.

Foto: Geir-Inge Løvdal / NRK

DNB har allikevel nærmere 7 milliarder kroner i lån til selskapene som bygger den omstridte oljerørledningen.