Google Maps har rettet navnefeilen

NRK Sápmi skrev i november i fjor om en navnetabbe på Google Maps. Feilen ble rett etterpå rettet opp.

Karasjok sentrum, Google Maps

Elva som renner gjennom Karasjok har igjen fått ritkig navn. Nå kalles den for Kárášjohka. Før NRK gjorde oppmerkom på feilen ble elva kalt for Báišjohka.

Foto: Skjermdump / Google Maps

Pressekontakt for Google Norge, Mats Silberg, opplyser i en e-post til redaksjonen i NRK Sápmi at feilen vi påpekte i Google Maps før jul i fjor nå er rettet.

7. november 2014 skrev NRK Sápmi om de nye endringene i Google Maps. I artikkelen ble det påpekt at det en stor feil ved kartet; navnet på elva som renner gjennom bygda er nemlig blitt til Báišjohka, selv om elva vitterligen heter Kárášjohka.

Det finnes faktisk to elver i området som heter Báišjohka. Den ene ligger 12 km nordøst for Váljohka i Karasjok kommune, mens den andre ligger 5 km nord for Boršis munning i Tana kommune. Begge elvene renner ut i Tanaelva, men ligger forholdsvis langt fra Karasjok sentrum.

– Nå håper jeg alt er i orden. Hvis du finner noe annet galt er det bare å melde fra gjennom «rapporter et problem»-muligheten i Google Maps, skriver Mats Silberg i sin e-post.

– Tyder på dårlig kvalitetssikring

Ordføreren i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto (Sp) gikk ut mot kartflausen.

Hun sa at det er beklagelig at en så stor og viktig aktør på nettet gjør slike feil.

Anne Toril Eriksen Balto

Ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Jeg lurer på hvordan kvalitetssikring Google har på informasjonen de legger ut. Det er viktig at de sjekker hvordan navn på steder, personer og annen informasjon skrives før de legger det ut på nettet, påpekte Balto.

Ordføreren uttalte at hun ofte, i likhet med andre, bruker Google for å finne informasjon om forskjellige ting.

– Da er det viktig at det som kommer frem der er rett, understrekte Balto.

Hun sa at feil informasjon på Google Maps også kan utgjøre en potensiell sikkerhetsrisiko.

– Det kan blant annet hende at noen ringer til nødtelefonen og ikke helt vet hvor vedkommende befinner seg. Da kan et feil navn på Google Maps bety at vedkommende kommer med uriktig opplysning til nødsentralen, påpekte Balto.