Google fotograferer i Karasjok

Google Street View er på kort tid blitt en stor hit på nettet. Snart kan du manøvrere deg gjennom Karasjoks gater også.

En av Google sine biler iferd med å fotografere i Karasjok sentrum.

En av Google sine biler iferd med å fotografere i Karasjok sentrum.

Foto: Jørgen Eide / NRK

NRK Sámi Radios observante fotograf Jørgen Eide fikk tidligere i dag øye på en underlig rød bil med kamerautstyr på taket.

Unge herr Eide er en opplyst mann, som følger med på det som skjer i verden. Derfor klarte han fort å finne ut at bilen måtte tilhøre Google Street View.

Hele verden fotograferes

Google har lenge hatt en gratisversjon av Google Earth tilgjengelig for nedlasting på nettet. Denne spesielle nettglobusen er laget av masse forkskjellige satelittbilder tatt fra verdensrommet.

Google-bil utenfor Statoil i Karasjok.
Foto: Jørgen Eide / NRK

På Google Earth kan du se veldig detaljerte bilder fra en rekke av de største byene i verden, sett fra et fugleperspektiv. Blant annet flere av byene i Norge.

Google Street View går enda et skritt lenger. Her blir alle stedene i hele verden fotografert på gatenivå.

I Norge ble dette tilbudet lansert i begynnelsen av 2010 - i første omgang i den sørligste halvdelen av landet. Først ute er Bergen, Oslo og deler av Østlandet. Resten av landets veier jobber Google kontinuerlig med å få fotografert, men de garanterer ikke at hele Nord-Norge blir dekket, men Karasjok er tydligvis interessant nok for Google.

Bilen Google bruker under fotograferingen har med seg åtte kameraer og en laserradar, noe som er med på å skape en 3D-effekt på bildene.

Korte nyheter

 • Koronaleavvan ii váikkut dearvvašvuođabálvalusaide

  Vaikko omikron-njoammun leavvá Norggas, de ii čuoza suohkaniid dearvvašvuođa- ja fuolahusbálvalusaide. Dat boahtá ovdan Dearvvašvuođadirektoráhta 3-vahkkosaš rapoarttas.

  174 Norgga suohkana eai logage dálá dilis alddiineaset váilut bargiid ja gelbbolašvuođa, man muđui lea váttis fidnet. 159 suohkana ges dadjet alddiineaset hástalussan gávdnat bargiid.

  Koronavirus
  Foto: CDC
 • Årets Urbi 2021 – Du bestemmer!

  I fjor kåret vi månedlig en musikkutgivelse som Månedens Urbi. Nå er tiden kommet for å avgjøre hvem som er Årets Urbi 2021.

  12 utgivelser er med i konkurransen og dere bestemmer hvem som får prisen. Mandag 24.01.22 åpner vi avstemning på formiddagen og du kan stemme frem til midnatt på Samenes nasjonaldag, 06.02.22.

  Vi har samlet alle kandidatene i en spotifyliste, Dán jagi Urbi 2021, så kan du begynne lyttingen allerede nå.

  En collage med alle artistene som er nominert som Årets Urbi 2021.
  Foto: Bildet er satt sammen av NRK
 • Dán Jagi Urbi 2021 – Don mearridat!

  Juohke mánus diibmá válljiimet Dán mánu Urbbi. Dál lea gis áigi mearridit Dán jagi Urbbi 2021.

  12 musihkkaalmmuheami leat mielde gilvvus ja dii mearridehpet gii oažžu bálkkašumi. Vuossárgga 24.01.22 mii rahpat jienastanvejolašvuođaid ja don sáhtát jienastit gitta gaskaidjii sámi álbmotbeaivvi.

  Mii leat čohkken buot artisttaid ovtta Spotify-listui, Dán jagi Urbi 2021, vai sáhtát dál jo guldališgoahtit.

  En collage med alle artistene som er nominert som Årets Urbi 2021.
  Foto: Bildet er satt sammen av NRK