Hopp til innhold

Godkjente planene til det nye teaterbygget

Sametingets plenum har i kveld godkjent planene til det nye teaterbygget for Beaivváš Sámi Našunálateáhter. – Dagen er den viktigste i teaterets historie, sier teatersjef, Haukur Gunnarson.

Sametinget, plenum
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det som nå gjenstår, er i første omgang at Regjeringen bevilger penger til

Teatersjef Haukur Gunnarson
Foto: Piera Balto / NRK

forprosjektet slik at detaljene til bygget kommer på plass. Dersom alt går etter planen, regner de med at det etterlengtede bygget skal stå ferdig i 2018. Gunnarson er glad for at prosessen endelig er kommet i gang.

20 millioner

Sametingsrådet, fikk overlevert søknaden fra Beaivváš den 13.januar i år . Deretter har Oppvekst-, omsorg- og utdanningskomiteen hatt ansvaret for å klargjøre saken for plenum.

– For å få gjennomført forprosjektet, trenger man 20 millioner kroner, forteller Inger Elin Utsi, som har vært saksordfører for denne byggesaken i komiteen. Forøvrig snakker man om total kostnadsramme for bygget på nærmere 200 millioner kroner.

– Vil vurdere

Statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, lover at departementet

Knut Olav Åmås

Statssekretær Knut Olav Åmås

Foto: Ilja C. Hendel

skal ta imot saken på vanlig måte.
– Administrasjonen i Kulturdepartementet skal gå igjennom det Sametinget sender oss og så skal vi vurdere om det er aktuelt å gi et oppdrag til Statsbygg om å gjennomføre et forprosjekt.

Hva slags argumentasjon kan være med på å forsinke tildelingsprosessen?
– Det er vanskelig å si siden vi ikke kjenner materialet fra Sametinget nå.
Vi er nødt til å arbeide med dette i fagavdelingen i Departementet, og så blir det et spørsmål om eventuelt å gjøre en bestilling til Statsbygg av et forprosjekt. Deretter kan det igjen bli en sak for Regjeringen og Sametinget.

Hva syns du om at samene ikke har tilfredsstillende lokaler til sitt nasjonale teater?
– Det er lett å skjønne at det er en sak som opptar mange, og vi ser fram til å gå inn i prosessen og se på det Sametinget nå sender os, avslutter Åmås.


Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.