NRK Meny
Normal

God stemning og bra med folk

Sápmis nyeste og minste festival betegnes av arrangørene selv som en suksess.

Intrigue

De lokale heavyjoikerne i Intrigue skapte god stemning på lørdagskvelden.

Foto: Anita Bjørnback / Pressebilde

– Vi måtte ha rundt 400 betalende tilskuere for at festivalen skulle få inn nok penger til å dekke alle utgiftene. Fasit viser at vi har solgt 460 billetter. I tillegg hadde vi nesten 50 som slapp inn gratis, opplyser Stig Arne Somby i arrangørstaben.

Han betegner tidenes første BeskánLuossaRock som en suksess.

– Folk så ut til å kose seg og ting gikk for seg i rolige former, sier Somby.

– Festivaler markerer at det er sommer

Frilansfotografen og journalisten Sergey Gavrilov er opprinnelig fra samebygda Lujávri (Lovozero) i Russland, men bor for tiden i Kautokeino. Han har sin journalistutdanning fra Samisk høgskole.

For ham er festivalfotografering noe av det mest spennende han kan holde på med.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Sergey Gavrilov forteller om festivalgfotografering.

Sergey Gavrilov er en ivrig festivalgjenger, og han foretrekker intime samiske festivaler fremfor gigantfestivaler. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

– Jeg tar bilder av mennesker, folk som får laks eller andre spesielle øyeblikk. Det er viktig å fange gleden og å vise hvor spennende det er for folk i Bieskkenjárga å arrangere denne festivalen. Jeg liker å ta bilde av det som er positivt og vakkert. Målet mitt med bildene er å dokumentere det som skjer, forklarer Gavrilov.

Da Gavrilov fortsatt bodde i Lujávri var høydepunktet hvert år vinterfestivalen i november og sommerfestivalen i juni.

– Å være på festival betyr mye for meg. Når det er sommer så må det være festival. For meg er festivalen selve kjennetegnet på at det er sommer. Denne festivalen i Bieskkenjárga er for meg den første sommerfestivalen i år. Herved er festivalsommeren min åpnet, sier Gavrilov og smiler bredt.

Gavrilov sier han foretrekker intime samiske festivaler, fremfor gigantfestivaler.

– Den neste festivalen for mitt vedkommende blir neste helg. Da skal jeg på «Riddu Riđđu». En annen festival jeg har blinket inn er «Ijahis idja» i Enare i Finland. Jeg liker meg best i små samiske festivaler. I større festivaler føler jeg meg liten og usynlig, forklarer Gavrilov.

Laksefiske om dagen, rocking om natta

Lørdag ble den første BeskánLuossaRock arrangert. I denne minifestivalen er det laksefiskekonkurranse om dagen, og rockekonserter på kvelden.

Den nystartede festivalen holdes i den lille grenda Bieskkenjárga, to mil sør for Karasjok sentrum.

Hovedpremien for den den største laksen er en lávvu laget av en stor norsk produsent. Den ble vunnet av Jan Tore Solbakken med en laks på 6,60 kilo.

Reportasje fra BeskánLuossaRock i Karasjok.

Jan Tore Solbakken fulgte spent med da Johan Anders Bær kontrollveide laksen hans. Vekta viste 6,60 kg. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Om kvelden fikk festivaldeltakerne høre på lokale helter fra Karasjok. På scenen sto Intrigue, Felgen Orkester, Piera Balto, Johan Anders Bær, Nostalgija Gánddat og Biret Elle Láilá (Laila Somby Sandvik).