Hopp til innhold

Glad for støtte fra Sametinget

Finnmark Bondelag er svært fornøyd med at Sametinget støtter arktisk jordbruk, og håper de fortsetter med det, men Sametinget frykter det er siste året de kan støtte prosjektet.

Grete Liv Olaussen

Sametinget bevilget én million til arktisk landbruk. Leder i Finnmark Bondelag Grete Liv Olaussen er glad for at Sametinget engasjerer seg for jordbruk. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Linn Margrete Påve / NRK

– Det er svært gledelig at Sametinget støtter arktisk landbruk, sier Grete Liv Olaussen, leder i Finnmark Bondelag.

Sametingsrådet har bevilget én million kroner til Arktisk landbruk i nord.

Prosjektet som støtten er gitt til skal fremme utvikling i landbruket, og derfor kan både forskere, bønder, og andre som ønker å jobbe med utvikling av arktisk landbruk i nord søke på pengene. I tillegg til Sametinget, bevilger de tre nordligste Fylkes kommunene penger til prosjektet, mens Fylkesmannen er den som forvalter dem.

Kan være siste gang

Arktisk landbruk er et satsingsområde i regjeringens strategi for nordområdene. Sametingsrådsmedlem Silje Karine Muotka forteller at regjeringen likevel har tenkt å kutte i bevilgningen, og dermed er Muotka skeptisk til hvordan det skal gå fremover.

– Sametinget bevilger penger til jordbruk, fordi jordbruk er en av grunnsteinene i mange samiske samfunn. Siden regjeringen i den nye landbruksavtalen ikke kommer til å bevilge Sametinget, eller fylkeskommunene disse pengene lenger, så kan det henne at dette er siste gang vi bevilger penger til det, forteller Muotka.

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) mener jordbruk er en av grunnsteinene i mange samiske samfunn. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Lisa Maria Anti


Prosjektet som begynte i fjor, skal vare i tre år, men det spøker altså for neste års bevilgninger.

3 av 20 bønder i nord har avviklet

I tillegg til disse prosjektpengene bevilger Sametinget også penger til investeringer og oppgraderinger av gårder. Denne bevilgningen er Olaussen redd for å miste.

– Men jeg håper Sametinget fortsatt vil bevilge det de kan, selvom den totale pakken vil bli mindre, sier Olaussen.

Til tross for satsing på arktisk landbruk, så har det de siste årene blitt færre bønder i hele Norge. I perioden 200-2013 er det blitt over fem tusen bønder færre totalt i Norge.

I de tre nordligste fylkene er det prosentmessig svært mange som slutter med jordbruk. 15,8 prosent i Finnmark, 18,79 prosent i Troms, og 13,35 prosent i Nordland. Troms har dermed høyest prosentmessig avvikling, Finnmark nest høyest. Deretter følger Møre og Romsdal, så Sør-Trøndelag, og Nordland femte høyest.

Korte nyheter