– Godt å få hedre de vi mistet i fjor

Den samiske verdensartisten Mari Boine har tro på at musikk kan lindre noe av sorgen som mange bærer på etter terroranslaget i fjor.

Mari Boine

Mari Boine var en av artistene som opptrådte på minnekonserten på Rådhusplassen 22.juli.

– Jeg ønsker at musikken min på en eller annen måte kan være medisin mot det triste og vonde som rammet oss for et år siden, sier Mari Boine.

Ett-årsdagen for tragedien i Oslo og på Utøya ble som kjent markert med en nasjonal minnekonsert direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Der bidro Mari Boine med sangen "Jearrat biekkas" ,som er skrevet av Nils Aslak Valkeapää.

Se Mari Boine synge "Jearrat biekkas" : Mari Boine

LES OGSÅ: - Tror vi har blitt mer tolerante og åpne

Spesiell stemning

Boine merket godt at søndagens konsert var noe utenom det vanlige. Omlag 50 000 mennesker trosset regnet og kom til Rådhusplassen fordi de ønsket å være sammen med andre for å minnes og sørge.

– Det var en veldig spesiell stemning og spesielt å synge for mange av de som mistet sine nærmeste, sier Boine.

Samtidig synes hun at det var godt å godt å få være der sammen med alle andre som ville minnes de som døde. Det var også viktig for henne å bidra med det samiske på en slik nasjonal minnekonsert.

– Jeg synes det var godt og riktig at en samisk sang også var en del av denne konserten, sier Boine.

Mari Boine.

Omlag 50.000 - 60.000 mennesker trosset regnværet i Oslo og kom for å høre Mari Boine og de andre artistene som opptrådte under minnekonserten søndag.

Foto: Marianne Boine. / NRK

– Får ikke alltid svar

Sammen med Frode Fjellheim, Roger Ludvigsen, Gunnar Augland og KORK framførte Boine låten "Jearrat biekkas", som på norsk betyr "Å spørre vinden". Teksten er skrevet av Nils Aslak Valkeapää, og handler om undring over naturen og livet.

– Jeg synes at sangen passet godt i forbindelse med denne konserten fordi den beskriver godt hvor vanskelig det kan være å forstå mye av det som skjer i ens liv, og det er jo også ofte slik at man ikke finner svar på spørsmålene, sier Boine.