30 års mimring om Altaelva

Både filmstjernene og filmskaperen av filmen, La elva leve syntes filmen var bedre nå enn for 30 år siden.

Rávdná Anti, Bredo Greve og Nils Utsi
Foto: Thor Thrane / NRK

Filmen om kampen mot utbyggingen av Altaelva ble første gang vist høsten 1980. Den gangen fikk filmen en lunken mottakelse.

Filmskaperen Bredo Greve forteller at den første utgaven av filmen var altfor lang og måtte omredigeres.

Latter for første gang

Bredo Greve

Bredo Greve

Foto: Thor Thrane / NRK

Bredo Greve sa etter fremvisningen i Karasjok langfredagen, at det er første gang han hører at publikum ler av enkelte episoder i filmen.

– Filmen i seg sjøl er jo en politiskfilm og kampen mot utbyggingen av Altaelva hadde store dimensjoner og kanskje burde jeg ha ventet noen år med å publisere filmen sier Greve.

Hør: Bredo Greve, Nils Utsi og Rávdná Anti

Risten og Ole

Karasjokdamen Rávdná Anti hadde rollen som samejenta Risten og Austertana-væringen Nils Utsi rollen som Ole Railo, lederen av den lokale sameforeningen.

Begge syntes det var storartet å se filmen igjen og at filmen faktisk var bedre enn det de husker den var første gang de så den. Også publikum lo godt av enkelte episoder og replikkvekslingene i filmen.

Joik og Mathis

Mathis Hætta.

Mathis Hætta

Foto: Thor Thrane / NRK

Også joikeren Mathis Hætta hadde tatt turen til Karasjok for å bidra med sitt for at mimringene om det meste som skjedde i og rundt demonstrasjonene mot utbyggingen. Han sier selv at det var i denne tiden at han begynte å opptre og gjøre joiken kjent for de fleste, og selvfølgelig bidrog Hætta med joik i Karasjok.

La elva leve

Filmen handler kort og greit om demonstrasjonene mot utbyggingen av Altaelva på slutten av 1970 tallet og i begynnelsen av 1980.

Greve har få hoverolleinnehavere i filmen, kun to. Den ene er en NRK journalist fra Oslo som ønsker utbyggingen og den andre er Ole Railo som er leder for den lokale sameforeningen og etterhvert motstander av utbyggingen.