NRK Meny
Normal

Gir sine siste poeng som internasjonal hoppdommer

Han dømmer i dag sitt siste internasjonale hopprenn i Klingenthal, Tyskland. – Den dagen måtte komme når jeg også må slutte, sier han.

Anton Dahl

Anton Dahl som dommer i Geithus.

Foto: Privat

– Jeg dømmer «på overtid», fordi jeg sluttet som dommer i World Cup da jeg fylte 60 år, for når man fyller 60, så må man slutte, sier Anton Dahl.

Anton Dahl har vært hoppdommer siden begynnelsen av 1970, og han har vært internasjonal hoppdommer siden 1992. Han sier at spesielt å være i Klingenthal i dag.

– I fjor på denne tiden, fikk jeg en morsom telefon. Selveste Walter Hofer, som er sjef for skihopping og kombinert, ringte til meg og ba meg om å være dommer under Eurosport Sommer Grandprix hoppfinale i Klingenthal, som er i dag. Så det var veldig morsomt og spesielt at jeg får lov å være dommer her, sier han på telefon fra Tyskland.

Kommer til å savne stemningen

Anton Dahl forteller at kommer til å savne stemningen og alle menneskene, når han nå ikke skal dømme flere internasjonale renn.

– I går kveld hadde vi en liten middag, hvor det ble nevnt hvor mange år jeg har vært dommer. Og jeg må si at jeg kommer til savne stemningen som er under internasjonale hopprenn. Jeg kjenner de fleste innen hopp, og akkurat nå kommer jeg fra den norske og tyske hoppboden, hvor jeg kjenner de fleste hopperne. Så vi er som en stor familie, sier han.

Anton Dahl forteller at han ikke blir uten jobb, selv om han nå slutter som internasjonal hoppdommer.

– Selv om jeg nå slutter som dommer, så har jeg veldig mye å gjøre. Jeg går på ski om vinteren, og jeg bruker å dømme foran tv-en når det er hopprenn. Jeg måler også lengde når det er hopprenn i Vikersund og Holmenkollen, til det er jeg ikke gammel for. Så jeg har mer en nok å gjøre, jeg er ikke redd for at jeg blir uten jobb, sier han.

Anton Dahl forteller at han fortsatt kan være dommer under nasjonale renn.

– Jeg kan fortsatt være dommer under nasjonale renn, der kan jeg være hoppdommer til jeg er så gammel at jeg ikke husker noe eller til jeg ikke klarer å gå opp trappene mer, flirer han.

Dømt mange internasjonale renn

Anton Dahl kan ikke trekke frem enkelte renn når han skal beskrive det største han har opplevd som dommer, men han sier noe av det største er å være dommer under den Tysk/Østerrike hoppuken.

– Noe av det største som man kan oppleve som dommer, er å være dommer under den Tyske/Østerrikske hoppuka, og jeg har vært dommer under den uken. Jeg har også vært dommer mange ganger i Holmenkollen og Lahti, under VM i skiflyging har jeg også vært dommer. Så jeg har opplevd mye, og jeg har vært så heldig at jeg har hatt en hobby der jeg har kunnet reise mye, og også tjent litt penger, sier han.

Til slutt forteller Anton Dahl at han skal ikke slutte som dommer, selv om han ikke dømmer internasjonale renn mer.

– Jeg skal fortsette å være dommer, jeg slutter ikke å være hoppdommer selv om jeg ikke kan være med internasjonalt. Walter Hofer sa i går til meg at han kanskje tar kontakt igjen med meg angående en litt annerledes jobb enn å være dommer, og det er jeg veldig klar for. Og jeg har invitert han til Kautokeino, for man må jo kontakten med dem som jobber innen internasjonal hoppsport, sier Anton Dahl til slutt.