Hopp til innhold

Gir penger til selvmordsbekjempelse i Arktis

Sametingsrådet har bevilget 270.000 kroner til bekjempelse av selvmord blant unge i Sápmi. – Vi ser med bekymring på at foruroligende mange av våre unge er sårbare og utsatte når det gjelder selvmord, sier sametingsråd Henrik Olsen

Sametingsrådet

Sametingsrådet

Foto: Mette Ballovara / NRK

Prosjektet bekjempelse av selvmord blant unge i Sápmi gjennomføres av Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus (SANKS) i samarbeid med Samerådet og er et bidrag til Arktisk råds arbeid med økt livskvalitet og bekjempelse av selvmord i Arktis.

Hensikten med dette prosjektet er å styrke det forebyggende samarbeidet med selvmordsforebygging blant samer i hele Sápmi.

Vil bidra til aktivisering

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK SAPMI

– Vårt mål er å bidra til aktivisering og engasjement blant grasrotorganisasjoner som kan bidra positivt, sier sametingsråd Henrik Olsen.

Selvmordsrisikoen blant verdens rundt 250 millioner urfolk er signifikant høyere enn for den øvrige befolkningen. Unge menn i urfolksgrupper er den gruppen med høyest risiko.

Samer i Norge har imidlertid ikke statistisk høyere risiko for selvmord enn befolkningen i Norge forøvrig, men Finnmark har en høyere selvmordsrate enn noe annet fylke i Norge . I Finnmark er selvmordsraten på 16 selvmord pr. 100.000 innbyggere. Landsgjennomsnittet ligger på 12.

– Vi har ingen å miste

I det svenske reindriftsmiljøet er det en stor overrepresentasjon av selvmordsproblemer, som betyr at én av tre ungdommer har hatt selvmordstanker .

– Det samiske samfunnet er lite og gjennomsiktig, og for de familier og lokalsamfunn som rammes er tragedien stor. Vi har ingen å miste. Vi vet derimot at forebygging og god behandling er best når den skjer innenfor kjente kulturelle og språklige rammer, sier Olsen.

Også for andre urfolksgrupper i Arktis er situasjonen dramatisk. Urfolk topper selvmordsratingen : de tar oftere selvmord enn majoriteten, og av andre årsaker.

Hos flere urfolksgrupper i Arktis har selvmordsproblematikk i løpet av noen titalls år gått fra å være et sjeldent fenomen til å bli opplevd som rene epidemier, med selvmordsrater som flere steder er mange ganger høyere enn hos majoritetsbefolkningen. Grønland har verdens høyeste selvmordsrate.

Ungdom, selvskading og selvmord var også et av temaene på sesjonen til FNs permanente forum for urfolkssaker i New York nylig.

Internasjonal forskning på gang

SANKS er også med i et internasjonalt forskningsteam som har i oppgave å finne ut hvordan forebygge selvmord blant urfolksgutter og menn.

Dette prosjektet vil bygge på kunnskap og kapasitet som lokalsamfunn allerede har ved å fokusere på eksisterende og nye programmer som integrerer ulike tradisjonelle aktiviteter med psykisk helsevern.

Teamet som skal jobbe med dette består av representanter fra urfolksorganisasjoner, helseorganisasjoner og forskere fra Canada, Finland, Grønland, Sverige og Norge.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.