NRK Meny
Normal

Gir opp kampen mot sentraliseringen

Tor Mikkola er glad for at Sametinget engasjerer seg i kampen mot sentraliseringen. Men for hans del er det for sent. Nå tar han med seg familien og flytter fra Pollen.

Tor Mikkola er glad for at Sametinget engasjerer seg i kampen mot sentraliseringen. Men for hans del er det for sent. Nå tar han med seg familien og flytter fra Pollen.

Det var i januar at Tor Mikkola valgte å flytte til Honningsvåg.Her har han fått seg ny jobb, og resten av familien flytter etter i sommer. Fotograf: Nils John Porsanger

–Dette var ingen lett avgjørelse. Og jeg håper inderlig at andre slipper denne smerten, sier Mikkola.

Nå krysser han fingrene for at Silje Karina Muotka og sametingsrådet lykkes med å lage en sjøsamisk strategiplan .

– Det er flott at de vil lytte til folket , sier Mikkola.

– Vemodig

Den profilerte sauebonden, fiskeren og oppdrettsmotstanderen fra den lille veiløse bygda Pollen på Stjernøya i Vest-Finnmark, synes det er vemodig at han til slutt måtte innse at slaget er tapt.

– De viktigste grunnene er at det ikke lenger er nok fisk i området, og at det ikke er fiskemottak.

Etter at fiskemottaket ble lagt ned for to år siden, måtte han dra fire og halv time med båt for å levere fisken.

– Dette ble for tungvint.

Klandrer myndighetene

– Den verste kampen for å bygge livsverket sitt på Pollen, er ikke svette og slitet på sjøen, men myndighetenes iver for sentralisering. Man må ha bra evne til å overtale for eksempel bankene til å gi lån hvis man trenger penger til ulike byggeprosjekter og investeringer.

Det er ikke første gang at den lille sjøsamebygda har måttet kjempe for livets rett. Også for 40 år siden førsøkte myndighetene å lokke folk til sentrale strøk. Lokkemiddel var penger, og mange kjempet en lang kamp for å bli.
Selv om denne spøkelsen fra myndighetenes side ikke er like synlig mer, er den fortsatt gjeldende, mener Mikkola.

Men til tross for myndighetenes iver for sentralisering, har seksbarnsfaren bygd nytt hus i den lille sjøsamebygda, hvor det bor 17 personer. Også kaia og driftsbygningen på kaia, har folket sjøl bygd.

– Levd et herlig liv

Avgjørelsen om flytting står i sterk kontrast til uttalelsene som Tor Mikkola kom med i dokumentaren «Den stille kampen» som NRK sendte i fjor.

– Det er jo et herlig liv vi lever. Og jobben vi har er kjempefin, sa samboeren Bjørg Pettersen.

Og mannen Tor Mikkola var enig:

– Livet ligger på en god nier i livskvalitet. Å få lov til å være i lag med kona på havet og fiske, det bare så herlig. Det er egentlig en god tier.

Selv om naturen har vært deres bankkonto, kan den også være hard.

– Valget var å gå konkurs eller å flytte. Da valgte vi det siste. Hvis vi hadde slått oss konkurs, hadde vi ikke hatt råd til å flytte fra stedet.

Nå håper de å få solgt livsverket sitt til andre. Selv har han allerede begynt i ny jobb på Arctic Production i Honningsvåg. Det er en bedrift som driver med oljevern i forbindelse med omlasting av olje. Kona og resten av familien flytter etter i sommer etter skoleslutt.