Hopp til innhold

Gir opp kampen mot sentraliseringen

Tor Mikkola er glad for at Sametinget engasjerer seg i kampen mot sentraliseringen. Men for hans del er det for sent. Nå tar han med seg familien og flytter fra Pollen.

Tor Mikkola er glad for at Sametinget engasjerer seg i kampen mot sentraliseringen. Men for hans del er det for sent. Nå tar han med seg familien og flytter fra Pollen.

Det var i januar at Tor Mikkola valgte å flytte til Honningsvåg.Her har han fått seg ny jobb, og resten av familien flytter etter i sommer. Fotograf: Nils John Porsanger

–Dette var ingen lett avgjørelse. Og jeg håper inderlig at andre slipper denne smerten, sier Mikkola.

Nå krysser han fingrene for at Silje Karina Muotka og sametingsrådet lykkes med å lage en sjøsamisk strategiplan .

– Det er flott at de vil lytte til folket , sier Mikkola.

– Vemodig

Den profilerte sauebonden, fiskeren og oppdrettsmotstanderen fra den lille veiløse bygda Pollen på Stjernøya i Vest-Finnmark, synes det er vemodig at han til slutt måtte innse at slaget er tapt.

– De viktigste grunnene er at det ikke lenger er nok fisk i området, og at det ikke er fiskemottak.

Etter at fiskemottaket ble lagt ned for to år siden, måtte han dra fire og halv time med båt for å levere fisken.

– Dette ble for tungvint.

Klandrer myndighetene

– Den verste kampen for å bygge livsverket sitt på Pollen, er ikke svette og slitet på sjøen, men myndighetenes iver for sentralisering. Man må ha bra evne til å overtale for eksempel bankene til å gi lån hvis man trenger penger til ulike byggeprosjekter og investeringer.

Det er ikke første gang at den lille sjøsamebygda har måttet kjempe for livets rett. Også for 40 år siden førsøkte myndighetene å lokke folk til sentrale strøk. Lokkemiddel var penger, og mange kjempet en lang kamp for å bli.
Selv om denne spøkelsen fra myndighetenes side ikke er like synlig mer, er den fortsatt gjeldende, mener Mikkola.

Men til tross for myndighetenes iver for sentralisering, har seksbarnsfaren bygd nytt hus i den lille sjøsamebygda, hvor det bor 17 personer. Også kaia og driftsbygningen på kaia, har folket sjøl bygd.

– Levd et herlig liv

Avgjørelsen om flytting står i sterk kontrast til uttalelsene som Tor Mikkola kom med i dokumentaren «Den stille kampen» som NRK sendte i fjor.

– Det er jo et herlig liv vi lever. Og jobben vi har er kjempefin, sa samboeren Bjørg Pettersen.

Og mannen Tor Mikkola var enig:

– Livet ligger på en god nier i livskvalitet. Å få lov til å være i lag med kona på havet og fiske, det bare så herlig. Det er egentlig en god tier.

Selv om naturen har vært deres bankkonto, kan den også være hard.

– Valget var å gå konkurs eller å flytte. Da valgte vi det siste. Hvis vi hadde slått oss konkurs, hadde vi ikke hatt råd til å flytte fra stedet.

Nå håper de å få solgt livsverket sitt til andre. Selv har han allerede begynt i ny jobb på Arctic Production i Honningsvåg. Det er en bedrift som driver med oljevern i forbindelse med omlasting av olje. Kona og resten av familien flytter etter i sommer etter skoleslutt.

Korte nyheter

  • Dronning Sonja om kommisjonsrapporten: – Det er mitt håp at vi vil lytte med ønske om å forstå

    Torsdag la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport om statens fornorsking av samer, kvener og skogfinner.

    Mens det så langt har vært få kommentarer til rapporten fra øverste myndigheter, benyttet Dronning Sonja anledningen til å dele sine tanker om rapporten under kongeparets reise i Nord-Norge.

    – Det er mitt håp at den nylig fremlagte rapporten om fornorskningen overfor samer, kvener og skogfinner vil gjøre noe positivt med oss. At vi vil lytte, med et ønske om å forstå, og lære av historiene som fortelles i den.

    Slik at vi sammen kan gå videre – litt klokere og ydmyke i møte med den fryktelige uretten som ble begått over så lang tid. Det er et felles ansvar for oss alle.

    Det sa dronning Sonja fra talerstolen i Hattfjelldal eller Aarborte, som kommunen heter på sørsamisk.

    Kongeparet er på fylkestur i Nordland og skal besøke seks kommuner: Hemnes, Hattfjelldal, Leirfjord, Vevelstad, Sømna og Bindal.

    Under talen sin løftet Dronningen også frem den samiske pioneerkvinnen Elsa Laula Renberg, som har røtter i Hattfjelldal.

    På kongehusets offisielle nettside deles også bilder fra kongeparets reise i Nord-Norge (kongehuset.no). Fylkesturen avsluttes i Bindal på torsdag.

    KONGEPARET - Hattfjelldal
    Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
  • Guovdageainnu gieldda oažžu 5,5 miljovnna ruvnnu fylkkagielddas

    – Mii illudat go nuppástuhttinbarggu leat olahan buriid bohtosiid oanehis áiggis, čállá Romssa ja Finnmárkku fylkkaráđđi, ealáhus, plána, kultuvra ja biras, Marlene Bråthen (Gb), preassadieđáhusas.

    Guovdageainnu gieldda oaččui formálalaš nuppástuhttinstáhtusa guovvamánus 2019:s go gielddas lei duođalaš dilli, sihke ealáhusaid ja servodaga dáfus.

    Gielda oažžu dál 5,5 miljovnna ruvnno 2023:s joatkit nuppástuhttinbarggu maid leat čađaheamen. Gieldda sáhttá fas ohcat doarjaga 2024, ja nuppástuhttinprográmma bistá 2035 lohppii.

    Fylkkaráđđi juolluda maid gildii doarjaga ásahit ja ovddidit gielddalaš dearvvašvuođa-, oahppan- ja hálddašanfálaldagaid dán jagi.

    Doarjja lea 427.813 ruvnnu.

    Les på norsk.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK
  • Kautokeino får 5,5 millioner fra fylkeskommunen

    – Det er med glede vi opplever at omstillingsarbeidet i Kautokeino har oppnådd meget gode resultater på kort tid, sier fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Bråthen (Sp), i en pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

    Kautokeino kommune fikk formelt omstillingsstatus februar 2019 på grunn av at kommunen var i en svært alvorlig situasjon, både nærings- og samfunnsmessig.

    Kommunen får nå 5,5 millioner kroner i 2023 for å fortsette omstillingsarbeidet som de er i gang med.

    Kautokeino kommune kan søke på tilskuddet igjen i 2024.

    Omstillingsprogrammet varer ut 2025.

    Fylkesrådet bevilger også kommunen et tilskudd til etablering og utvikling av kommunale frisklivs, lærings og mestringstilbud for 2023.

    Dette tilskuddet er på 427.813 kroner.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK