Hopp til innhold

Gir håp for svensk reindrift

Svenske reindriftssamer mener at organisasjonen for verdens reindriftsfolk vil bli et bra redskap i kampen om beiterettigheter.

Verdenskongressen for reindriftsfolk

Verdenskongressen for reindriftsfolk holdes i Kautokeino denne uka.

Foto: Åse Pulk

– Denne organisasjonen gir oss håp om å sette reindriftas interesser både på den nasjonale og internasjonale dagsorden. Blant annet kan organisasjonen øve press på Sverige om å ratifisere ILO-konvensjonen nummer 169 og godkjenne samene som landets urfolk, sier Peter Andersson.

Andersson er fra Idre Sameby, som ligger i det sørsamiske området i Sverige. Denne uka har han deltatt i verdenskongressen for reindriftsfolk i Kautokeino.

HØR: Intervju med Peter Andersson

– Kamp om landarealer

Peter Andersson fra Idre Sameby.

Peter Andersson.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I det sørsamiske området både på norsk og svensk side har det lenge vært en knallhard kamp mellom markeiere og reindrifta om retten til landarealer i området.

Flere av konfliktene har havnet i retten og på svensk side har ofte reindrifta tapt.

– Denne organisasjonen kan være med på å belyse vårt syn på saken. Og med sterkere internasjonalt rettsvern kan reindrifta i Sverige ha en større sjanse til å overleve all inntrenging og kanskje unngå mer tap av beiteland, forklarer Andersson.

Den sørsamiske reineieren synes at kongressen denne uka har vært interessant i og med at han har fått blitt kjent med andre mennesker i verden som driver med den samme næringen som han selv.

– Støttes ikke av Sverige

Kongressdeltakerne fra både Russland og vertslandet Norge har fått støtte fra sine respektive regjeringer for å kunne delta i verdenskongressen, men slik støtte har svenske reineiere måttet se langt etter.

– Det er svært beklagelig at Utenriksdepartementet i Sverige ikke støtter dette tiltaket. Dette medfører blant annet at vi ikke har råd til å delta i styrearbeid i denne organisasjonen, noe som igjen betyr at vi har mindre mulighet til å påvirke det videre arbeidet i organisasjonen, beklager Andersson.

For å få råd til å reise til Kautokeino har Peter Andersson delvis lagt ut egne penger og delvis har han fått støtte av Sametinget til verdenskongressen for reindriftsfolk.

– Sverige har jo ennå ikke godtatt oss som urfolk. De ser på oss mer som noe som er fint å vise frem internasjonalt, men de gjør ingenting for oss i sitt eget land, påkeker Andersson.

LES OGSÅ: Fikk kuldesjokk i Sápmi

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.