– Denne organisasjonen gir oss håp om å sette reindriftas interesser både på den nasjonale og internasjonale dagsorden. Blant annet kan organisasjonen øve press på Sverige om å ratifisere ILO-konvensjonen nummer 169 og godkjenne samene som landets urfolk, sier Peter Andersson.
Andersson er fra Idre Sameby, som ligger i det sørsamiske området i Sverige. Denne uka har han deltatt i verdenskongressen for reindriftsfolk i Kautokeino.
HØR:
– Kamp om landarealer
Peter Andersson.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKI det sørsamiske området både på norsk og svensk side har det lenge vært en knallhard kamp mellom markeiere og reindrifta om retten til landarealer i området.
Flere av konfliktene har havnet i retten og på svensk side har ofte reindrifta tapt.
– Denne organisasjonen kan være med på å belyse vårt syn på saken. Og med sterkere internasjonalt rettsvern kan reindrifta i Sverige ha en større sjanse til å overleve all inntrenging og kanskje unngå mer tap av beiteland, forklarer Andersson.
Den sørsamiske reineieren synes at kongressen denne uka har vært interessant i og med at han har fått blitt kjent med andre mennesker i verden som driver med den samme næringen som han selv.
– Støttes ikke av Sverige
Kongressdeltakerne fra både Russland og vertslandet Norge har fått støtte fra sine respektive regjeringer for å kunne delta i verdenskongressen, men slik støtte har svenske reineiere måttet se langt etter.
– Det er svært beklagelig at Utenriksdepartementet i Sverige ikke støtter dette tiltaket. Dette medfører blant annet at vi ikke har råd til å delta i styrearbeid i denne organisasjonen, noe som igjen betyr at vi har mindre mulighet til å påvirke det videre arbeidet i organisasjonen, beklager Andersson.
For å få råd til å reise til Kautokeino har Peter Andersson delvis lagt ut egne penger og delvis har han fått støtte av Sametinget til verdenskongressen for reindriftsfolk.
– Sverige har jo ennå ikke godtatt oss som urfolk. De ser på oss mer som noe som er fint å vise frem internasjonalt, men de gjør ingenting for oss i sitt eget land, påkeker Andersson.
LES OGSÅ: