Hopp til innhold

Gikk konkurs – nå er Min Boazu tilbake

KARASJOK/OSLO (NRK): Med en ny daglig leder vil det nye reinslakteriet beholde det gamle navnet og gjenopprette tilliten til reineierne.

Pakke med reinsdyrkjøttet Min Boazu

FORTSETTER: Min Boazu blir fortsatt å finne i butikkhyllene fremover.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Tidlig i juni kom beskjeden om at Min Boazu var konkurs. De hadde betalingsanmerkninger på over 1,4 millioner fordelt på 27 krav.

Nå har bedriften valgt å starte på nytt med blanke ark. Bak roret denne gangen sitter en ny daglig leder. Olov Granberg fra Arvidsjaur skal ta over som ny daglig leder for Min Boazu.

Granberg har lang fartstid innenfor reinslakting. Han har blant annet vært med på å bygge opp Arvidsjaur Renslakt som startet opp i 1992.

Den nye daglige lederen håper at reindriftsutøverne yter tillit til selskapet og ønsket er å skape et langt og godt samarbeid, ifølge Granberg.

– Man tok seg kanskje litt vann over hodet ved å gjøre alt på én gang i det gamle selskapet. Denne gangen skal vi bygge stein for stein, sier Granberg til NRK.

Dagligleder i Min Boazu Olov Granberg

DAGLIG LEDER: Olov Granberg tar over Lasse Johnsen Kvernmos stilling som daglig leder når Min Boazu gjør «comeback».

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

– De må jobbe med å bygge opp tilliten

Det var på en pressekonferanse i Karasjok onsdag formiddag at nyheten ble sluppet. Til stede var personer fra det nye firmaet og reindriftsutøvere.

De oppmøtte fikk et godt inntrykk av det nye firmaet, men samtidig uttrykte de at det kan være vanskelig å stole blindt på nye Min Boazu.

– Det er ikke bra å ha et firma som har gått konkurs tidligere. De må jobbe med å bygge opp tilliten igjen, sier reindriftsutøver Jon Ante Hætta fra Kautokeino.

Hvordan er forventningene deres til det nye slakteriet?

– At vi reindriftsutøvere får enda et slakteri er kjempe bra. Ingen slakteri klarer å slakte alle reinene i Finnmark alene, sier reindriftsutøver Jørgen M. Eira, også fra Kautokeino.

– Sett hva vi har gjort riktig og galt

Også tidligere daglig leder i Min Boazu, Lasse Johnsen Kvernmo, var til stede under pressekonferansen. Den tidligere daglig lederen går over i en ny rolle som salgs- og utviklingssjef.

Lasse Johnsen Kvernmo

NY STILLING: Lasse Johnsen Kvernmo (bildet) går over i en ny stilling i Min Boazu som salg- og utviklingssjef.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Pressebilde

Han sier til NRK at de ikke vet om den tidligere konkursen vil påvirke den nyoppstartede bedriften med samme navn. Likevel håper han at reindriftssamene har tillit til dem.

– Vi har lært mye over tre år og sett hva vi har gjort riktig og galt, sier Kvernmo.

Ifølge den nye daglige lederen Granberg vil prisen på kjøttet ligge på rundt samme nivå som tidligere.

– Forbrukerne vil ikke merke noen stor forskjell. Det er det samme produktet og prisnivået vi tilbyr til reindriftsutøverne vil ligge bra til i forhold til hva man har sett tidligere i områdene.

Korte nyheter

 • Enare: Mener kommunens uttalelse er samefiendtlig

  Over 200 nåværende og tidligere
  innbyggere i Enare kommune i Finland krever at kommunen trekker tilbake sin uttalelse om sametingsloven til Riksdagens valgkomité.

  Ifølge Enare kommune skal alle innbyggere
  i samiske områder ha like rettigheter, og det er ikke nødvendig å ta særskilt hensyn til samenes rettigheter.

  Alle som deltar i underskriftsaksjonen
  mener kommunens uttalelse er samefiendtlig og at det ikke representerer innbyggernes syn.

 • Gáibidit Anár gieldda geassit cealkámuša sámediggelágas

  Badjelaš 200 dálá ja ovddeš Anára gieldda ássi gáibidit, ahte Anár gielda geassá iežas cealkámuša sámediggelágas eret riikabeivviid vuođđoláhkaváljagottis.

  Anára gieldda cealkámuša mielde buot sámeguovllu ássit galggašedje oažžut seammalágan rivttiid, iige sámiid rivttiid leat dárbu vuhtiiváldit sierra.

  Bealiváldima vuolláičállán olbmuid mielas gieldda cealkámuš lea sámiid vuostá iige dat ovddas gieldalaččaid oainnu.

  Geahča ášši otná TV-Ođđasiin.

  Finske sametingspolitikere
  Foto: Suoma riikkabeaivvit