En såkalt genetisk variant i arvematerialet som finnes hos nesten hver femte grønlender, gjør at risikoen for å utvikle type 2-diabetes er hele 80 %.
– Det er ekstremt interessant. Sammenhengen er mye sterkere enn alt annet som er rapportert, forteller en av forskerne bak studien, professor ved Københavns Universitet, Torben Hansen.
Vekker interesse
Diabetesprofessor og helsedekan ved Aarhus Universitetet, Allan Flyvebjerg, har ikke deltatt i studien og er heller ikke veldig begeistret for genetiske studier av type 2-diabetes.
Han mener generelt at det er både bortkastet tid og bortkastede penger å gjennomføre store studier for å finne genvarianter som øker risiko med noen få prosent. Flyvebjerg syns det har veldig liten betydning i praktisk medisinsk behandling.
– Man bør ikke teste folk med mindre man har et tilbud til pasientene i etterkant. Ellers har det ikke noen verdi å få vite at man har en økt risiko, påpeker han.
Men denne nye studien har imidlertid vekket Flyvebjergs interesse.
– Hittil har jeg ikke trodd på gentester for type 2-diabetes. Denne studien er imidlertid spesiell. Når de finner et så tydelig signal i gentester, blir det mulig å utnytte i praksis. Da blir det interessant, sier han.
Mangler protein
Den genvarianten som blir omtalt i studien, er imidlertid ikke isolert til Grønland. Den finnes blant europeere, men da gir den ikke diabetes.
Forskerene mente derfor at den var en annen genetisk faktor som spilte inn, en faktor som ble arvet sammen med den opprinnelige varianten. Den ukjente varianten, som bare finnes blant grønlendere, ble til slutt funnet. Det er en mutasjon som gjør at et bestemt protein ikke blir produsert i kroppen
.
– Nå kan vi kartlegge årsaken til utviklingen av denne formen for type 2-diabetes, forteller Hansen.
/Gjør at musklene ikke tar opp sukker korrekt/
Det omtalte proteinet sitter i muskulaturen og sørger for at sukkertransportører blir flyttet ut til muskeloverflaten når det er sukker i blodet.
Hvis proteinene mangler, blir ikke sukkeret tatt opp i musklene. Manglende evne til å fjerne sukker fra blodet er et av kjennetegnene ved diabetes.
Men hvorfor har 17 prosent av grønlenderne en genetisk variant som gir dem en enorm risiko for diabetes?
Forskerne har en mulig forklaring:
– Det kan ha vært en fordel for dem før i tiden. Tradisjonelt levde grønlenderne nesten utelukkende av kjøtt og fett fra fisk og pattedyr. De spiste veldig lite karbohydrater. Det ha vært en evolusjonær fordel å holde litt lenger på sukkeret, forklarer Hansen.