Klart nei til FrPs planer om å «avsamifisere» Kåfjord

Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Kåfjord vil melde kommunen ut av forvaltningsområdet for samisk språk. De andre partiene sier nei.

Valgdebatt i Manndalen, Kåfjord i Troms.

Fremskrittspartiet valgte å ikke stille i kveldens debatt. Ellers stilte de andre listene mannssterkt. Fra venstre: debattlederne Kjell Are Guttorm og Klemet Anders Sara, Trond Skotvold (Ap), Svein Leiros (Sp), Jens Aleksander Simonsen (H), Ludvig Rognli (Manndalen, Skardalen og Nordnes bygdeliste), Einar Eriksen (Krf) og Lars Nilsen Marakat (Miljøpartiet De Grønne).

Valglogo

I valgprogrammet til FrP kommer det frem at de ønsker en folkeavstemning i kommunen om Kåfjord fortsatt skal være underlagt forvaltningsområdet for samisk språk.

Dette svarer de andre partitoppene til dette forslaget.

Trond Skotvold (Ap): Nei

Svein Leiros (Sp): Nei

Jens Aleksander Simonsen (H): Nei

Ludvig Rognli (Manndalen, Skardalen og Nordnes bygdeliste): Nei

Einar Eriksen (Krf): Nei

Lars Nilsen Marakat (Miljøpartiet De Grønne): Nei

– Tolvte time for det samiske i Kåfjord

Cecilie Grape ble nødt å flytte sine to døtre til sameskolen i Målselv, fordi Manndalen skole ikke kan tilby god nok samiskundervisning.

Cecilie Grape

Cecilie Grape.

Foto: NSR

I kveld snakket hun på valgmøtet i Kåfjord om det som har skjedd.

– Det er tolvte time for det samiske i Kåfjord. Det samiske har ikke fått en sterkere stilling til tross for at kommunen har vært i forvaltningsområdet for samisk språk i mer enn tjue år, påpeker Grape.

Lars Nilsen Marakat i Miljøpartiet De Grønne mener at kommunen bør ha en grundig gjennomgang av hva Kåfjord har fått ut av det å være med i forvaltningsområdet for samisk språk.

– Folk har forlatt kommunen på grunn av systemet, fordi de ikke får opplæring i samisk. Det skyldes en systemfeil og ikke enkeltpersoner, påpeker Nilsen Marakat.

Han sikter til det at Cecilie Grape måtte flytte sine to døtre til sameskolen i Målselv.

– Obligatorisk samisk og kvensk i hele Nord-Norge

Sittende ordfører, Bjørn Inge Mo (Ap), har lært samisk i voksen alder. Det har han gjort i slutten av sine tolv år som ordfører.

I kveld stilte han for første gang opp i en debatt på nordsamisk.

– Jeg vil ha samisk eller kvensk som obligatorisk fag i skolene i Nord-Norge for å styrke språkene, foreslo Mo under valgdebatten.

Bjørn Inge Mo

Ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) stilte opp i nordsamisk debatt for første gang. Språklig klarte han seg bra.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK