Gaup spiller inn ny film

Regissøren Nils Gaup (58) starter innspillingen av sin nye film «Birkebeinerne» i samme måned som hans siste produksjon «Glassdukkene» har norgespremiere.

Fra Glassdukkene

Glassdukkene har norgespremiere i begynnelsen av april.

Foto: Arthur Arnesen / FotoFilm

Thrilleren, som settes opp på kino 4. april, er den første av tre filmatiseringer av Jorun Thørrings kriminalromaner om den samiske etterforskeren Aslak Eira, spilt av Stig Henrik Hoff, skriver FILMWEB.NO .

Lena Kristin Ellingsen, kjent fra blant annet «Mammon», spiller den kvinnelige hovedrollen. I den nye filmen jakter Eira på det som viser seg å være en seriemorder i et studentmiljø nordpå.

De to neste produksjonene skal etter planen spilles inn i løpet av 2014, og det samlede budsjettet er på over 45 millioner kroner.

Men først en vikingfilm

Nils Gaup

Den samiske regissøren Nils Gaup starter innspillingen av sin åttende spillefilm.

Foto: Thor Erling Brenne / NRK

Men før Nils Gaup drar i gang opptakene av de to kriminalfilmene, er det tid for en ferd inn i vikinghistorien, en tidsepoke som både film- og TV-bransjen har fattet ny og stor interesse for. Innspillingen av «Birkebeinerne» («The Last King») begynner i april.

«Birkebeinerne» har alene et budsjett som er like stort som krimtrilogien, 44,5 millioner kroner. I slutten av april i fjor fikk produksjonsselskapet Paradox 13,7 millioner kroner i tilskudd fra Norsk filminstitutt etter en markedsvurdering av filmens potensial.

Nå har den også fått 3,8 millioner kroner i tilskudd fra det europeiske samproduksjonsfondet Eurimages. Bak filmen står de norske produsentene Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, irske Newgrange Pictures og ungarske Proton Cinema.

Nordisk Film tar seg av den skandinaviske distribusjonen, og antatt premiere er 13. februar neste år.

Gaups åttende spillefilm

«Birkebeinerne» er Nils Gaups åttende spillefilm. I 1988 ble hans spillefilm «Veiviseren» (1987) nominert til en Oscar for beste fremmedspråklige film, men hans danske kollega Bille August vant det året med «Pelle Erobreren».

Gaups siste produksjon før «Birkbeinerne» var «Reisen til Julestjernen», en av de mest sette filmene i Norge i 2012.