Normal

Går til Árja

To profilerte samepolitikere fra Tana velger å fusjonere med Árja, men vil ikke kjempe om topplassene på Sametingslisten.

Jánoš Trosten (Ofelaš)
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Felleslista og Ofelaš som stilte lister i Østre valgkrets ved sametingsvalget i 2009, har inngått samarbeid med Árja ved valget i høst.

– Vi jobber for mye av det samme, både Árja, Ofeleš og Felleslista, derfor kan dette være det beste som skjedde før valget i høst, sier den profilerte samepolitikeren Janoš Trosten i Ofelaš.

Rett etter valget i 2009 sa Janoš Trosten at han skulle kontakte Árja og Felleslita med tanke på å stille liste sammen, nå kan dette bli en realitet.

Glad for samarbeidet

Også Hartvik Hansen i Felleslista er glad for at de nå får et samarbeid i valgkretsen, mellom partiene som skal jobbe sammen.

– Det er under navnet Árja vi stiller til Sametingsvalget i høst, selv om ikke alle i Felleslista var glad for dette i begynnelsen, men jeg tror dette samarbeidet blir bra, sier Hartvik Hansen i Felleslista.

Hansen er i dag varaordfører i Tana, valgt inn fra Felleslista, men samarbeidet med Árja mot Sametinget får ikke noefor navnet i kommunestyret.

– Jeg vil ikke endre navnet til kommunestyrerepresentant for Árja i Tana, samarbeidet dreier seg foreløpig om Sametinget, forklarer Hansen.

Har jobbet for dette

Laila Susanne Vars, presidentkandidat for Árja, er glad for det samarbeidet de har fått til i Østre valgkrets og tror partiet skal kunne stille sterkt ved høstens valg.

– Vi har jobbet for å få til et samarbeid og hadde et siste møte i denne uken, så nå blir det nominasjon i Árja i valgkretsen om en ukes tid, sier Vars.

Ønsker du Janoš Trosten eller Hartvik Hansen som listetopp?

– Jeg blander meg ikke inn i nominasjonsarbeidet i valgkretsene, avslutter Vars.

Snakker ikke om nominasjonen

Árja har nominasjon i Østre valgkrets 17. mars, men de profilerte politikerne Janoš Trosten og Hartvik Hansen ønsker ikke å snakke om listeplasseringer.

– Nominasjonsarbeidet har ikke vært tema for forhandlingene med Árja og felleslista, sier Trsoten, som ikke ønsker å si noe om han sikter på topplassen på Sametingslista.

Hartvik Hansen sier det samme.

– Om nominasjonskomiteen ønsker meg på topp sier jeg ja, men jeg tar til takke med den plassen de ønsker meg på sier Hansen.

Unge inn

Hartvik Hansen minner om at Østre valgkrets består av ni kommuner i Øst-Finnmark, derfor blir det en stor utfordring med lista, men han ønsker mange unge folk på lista, så må de sikkert se på hvem som stilte for Felleslista, Ofelaš og Árja ved forrige valg, men er ikke redd for sluttresultatet.

– Det blir nok en bra nominasjonsmøte om en uke, avslutter Hansen.