Hopp til innhold

Går Norge på langs

Guttene går Nordkapp- Lindesnes. Alle fire slåss mot myggen, mens èn er hardt forelsket.

Turgåere, Nordkapp-Lindesnes

Fra venstre Vegard Stennes (21), Vegard Brandt Slevigen (22), Erling Engh (20), og Petter Ahlbom (20)

Foto: Roger Manndal

Nrk Sàmi Radios reporter treffer de fire ungguttene utenfor Rema 1000 i Kautokeino, hvor de er innom for å bunkre opp for den lange ferden videre sørover. Ekspedisjonen startet ved Nordkapp 8. juli, og målet er å nå Lindesnes før juleribba settes på bordet.

Mye mygg, tunge sekker, og gnagsår

Yngstemann på laget, Erling Engh (20) fra Stavanger, sier det har vært noen tunge tak så langt, men humøret og motivasjonen er stadig på topp. – Det er alvorlig mye mygg her, og enkelte kvelder har vi rett og slett ikke visst hvor vi skulle gjøre av oss i myggsvermen. I tillegg har vi selvsagt slitt med tunge sekker, og hatt vår mengde med gnagsår. Men, vi klager ikke, vi har det bare kjekt, sier en smilende Engh på klingende Stavanger-dialekt.

Alvorlig forelsket

Guttene, eller mennene som Engh understreker at de er, har planlagt turen siden de sammen studerte friluftsliv på Norges Idrettshøgskole i fjor. Fire unge og single menn, ut på en real guttetur Norge på langs, frie i naturens rette element i fem bekymringsløse måneder.

Det gikk ikke helt etter planen. Fire dager før avreise møtte en av guttene den store kjærligheten, og ifølge Engh er han meget hardt angrepet.

Erling Engh

Erling Engh har mange gode ørret-historier og by på fra turen sålangt.

Foto: Roger Manndal

– Ja, du kan kalle det litt dårlig timing. Hver gang vi er innom dekningsområde for mobil, og såfremt vi har fått ladet batteriene, sitter han i timevis i telefonen. Men han er meget dedikert til selve ekspedisjonen, så han kommer nok til å fullføre uansett. Spørsmålet er vel heller om hun venter i andre enden, når vi en dag når målet, avslutter Erling Engh halvt filosoferende, uten å nevne hvem av de fire eventyrerne det gjelder.

Korte nyheter

 • Bergstø ønsker å bli ny SV-leder

  SVs nestleder Kirsti Bergstø stiller til valg som ny partileder.

  SV-leder Audun Lysbakken varslet i høst at han ikke tar gjenvalg som partileder. Siden den gang har 41 år gamle Bergstø vært blant favorittene til å ta over.

  – Etter mange oppfordringer fra folk over hele landet, og etter en grundig vurdering, har jeg bestemt meg for å stille meg til disposisjon som lederkandidat, sier Bergstø til NRK.

 • Ådå stivrrasebrulasj Árranij

  Sámedigge l ådå stivrrasebrulattjav Árran julevsáme guovdátjij Hábmerin Nordlándan nammadam. Sámediggeráde nammadij tjåhkanimen javllamáno 6. biejve Inga-Lill Sundsetav stivrrasebrulattjaj Árrana vuododusáj.

  Vuododusán la vihtta stivrrasebrulattja. Da gudi stivrrasebrulattjajt stivrraj nammadi li Sámedigge, Hábmera suohkan, Nordlánda fylkkasuohkan, bájkálasj sáme organisasjåvnå ja Árrana bargge.

  – Ávon lav gå Sundset joarkká jådedittjat dáv guovdásj sáme dåjmadagáv, javllá Sámediggepresidænnta Silje Karine Muotka avijssaj Ávvirij.

  Inga-Lill Sundset
  Foto: Privat
 • Conifa lágida Conifa Cup

  Riikakeahtes spábbačiekčanlihttu Conifa geahččala fas lágidit Conifa Cup boahtte geasi Davvi-Kyprosis, dieđiha SVT Sápmi. Čiekčamat leat guokte vuosttas vahku geassemánus, muitala FA Sápmi Håkan Kuorak.