Går i strupen på Aili

Aps visepresidentkandidat Marianne Balto mener NSR degraderer samepolitikken til moteshow. – Aili Keskitalo har vist uansvarlighet, skriver Balto.

Marianne Balto
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I et to siders innlegg som Balto i dag har sendt til mediene, tar hun et generaloppgjør med Norske Samers Riksforbund (NSR).

– NSR gruppa med Aili Keskitalo i ledelsen har den siste valgperiode vist uansvarlighet både i posisjon og i opposisjon. Da Arbeiderpartiet overtok, kom den ene overraskelsen etter den andre på bordet, skriver den sittende visepresidenten i Sametinget.

– Degraderes til moteshow

«Aps ryddeaksjon etter NSR i Sametinget» er tittelen i innlegget. Dette kan utvilsomt karakteriseres som en av valgkampens hardeste utspill. Marianne Balto avslutter slik:

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Sigve Nedredal / NRK

«Nå leser jeg på NRK Sámi Radio sine nettsider at ”valgkampen hardner til” under reportasjen der Aili Keskitalo deltar på catwalken som klesmodell i Oslo. I neste artikkel leser jeg at NSR ikke stiller opp i politisk debatt. Jeg må si at det bekymrer meg veldig dersom samepolitikken degraderes til moteshow. For Aps presidentkandidat Egil Olli og resten av Aps kandidater er politikken viktigere enn moteshow. Og vi vil bruke alle våre krefter til å jobbe politisk for det samiske folk.»

LES OGSÅ: Celebre samer på catwalken

LES OGSÅ: Kritiserer NSR for å prioritere moteshow

Beskriver rot og kaos

Balto trekker spesielt fram læremiddelsaken, økonomirot, Sametingets lukkethet, institusjonsmeldingen og språksatsingen som eksempler på saker hvor NSR har sviktet.

– Dette var overskriftene i media preget av da Aili Keskitalo og NSR ledet sametingsrådet, skriver Aps toppkandidat i valgkrets 1.

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo har så vidt blitt kjent med innholdet i artikkelen Marianne Balto har sendt ut i dag.

– Dette er en desperat reaksjon. Årsaken kan være at vi går fram i meningsmålingen. Dette er også et personangrep, sier Keskitalo til NRK Sámi Radio.

Marianne Balto hevder i artikkelen at NSR har brukt alle midler for å felle Aps mindretallsråd.

SAKEN OPPDATERES

Les hele Marianne Baltos innlegg