Gállok-gruvesaken utsettes ytterligere: – Et lite steg i riktig retning

Regjeringen i Sverige har i dag besluttet at bergmesteren skal behandle gruvesøknaden til Jokkmokk Iron Mining i Gállok på nytt. Jakob Nygård i Sirges sameby synes det er positivt at saken sendes tilbake til bergmesteren.

Kallak, demonstrant trekkes bort

I Gállok har aksjonister demonstrert mot prøveboring og oppstart av gruvedrift, og politiet ble satt inn mot demonstrantene.

Foto: Henrik Blind

– Det er jo positivt, i forhold til at det kunne blitt et ja til gruvedriftskonsesjon. Det beste hadde vært om de hadde sagt nei. Dette er et lite steg i riktig retning, og det er bra fordi vi i vår utredning har vist til at skadene eller forstyrrelsene blir mye større enn hva selskapet har vist til i sin utredning, sier Jakob Nygård i Sirges sameby til SVT Sápmi.

Jakob Nygård

Jakob Nygård i Sirges sameby

Foto: Sander Andersen (arkiv) / NRK

Jokkmokk Iron Mining vil starte opp en jernmalmgruve i Gállok, og driver nå med prøveboring. Gállok ligger fire mil nordvest for Jokkmokki Nord-Sverige, og brukes av tre reinbeitedistrikter, blant annet Sirges sameby.

I februar 2015 overlot Bergstaten til regjeringen i Sverige å bestemme om Jokkmokk Iron Mining skal få tillatelse til å åpne gruve i Gállok. Dette fordi Länsstyrelsen hadde ulikt syn i saken, Länsstyrelsen sa nei og Bergstaten sa ja. Bergstaten har som oppgave å behandle saker knyttet til prospektering og utvinning av mineraler, og ledes av bergmesteren.

Saken behandles på nytt

Dagens beslutning innebærer at saken leveres tilbake til Bergstaten ved bergmesteren i Sverige for ny behandling. Derfor kommer det til å drøye ytterligere før det blir klart om Jokkmokk Iron Mining får starte opp eller ikke, skriver oddasat.se .

Bakgrunnen er en beslutning i Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige i februar hvor rettssituasjonen ble avklart i forhold til hvilken arealbruk som vil bli vurdert. Nå må et mye større område enn selve gruveområdet vurderes i en konsesjonssøknad.

Regjeringen mener derfor at Gállok-saken bør behandles og avgjøres på grunnlag av den nye avklaringen. På denne bakgrunn leveres saken tilbake til bergmesteren for ny behandling. Det skriver regjeringen i Sverige i en pressemelding .

– Må se dette i større perspektiv

– Vi har sagt hele tiden at man må se dette i større perspektiv for å se hele arealbruken i hele området og ikke bare på selve gruven, sier Nygård til SVT Sápmi.

– Nå går saken tilbake til bergmesteren for ny behandling, hva kommer dere i samebyene til å gjøre, dere som er berørt av dette?

– Det er ikke vår sak, men bergmesterens og selskapets, og så får vi se hva som skjer, svarer Nygård.

Beslutningen til regjeringen gjelder også tre andre gruvedriftskonsesjonssøknader i Sverige, nemlig Norra Kärr K nr 1 i Jönköpings kommun, Viscaria K nr 7 i Kiruna kommun og Eva K nr 1 i Arvidsjaurs kommun.

– Som forventet

Bergmester i Sverige, Åsa Persson, sier til SVT at beslutningen til regjeringen var som forventet.

Nå skal konsesjonssøknadene behandles på nytt. Bergmesteren sier at siden det er sommer, så kan det ta litt tid før de har rukket å se på disse på nytt, men hun håper at de skal rekke det i løpet av høsten.

Stor motstand

Det har vært stor motstand mot prøveboringer og oppstart av gruvedrift i Gállok. Aktivister har flere ganger prøvd å stoppe spregninger i Gállok.

Politiet har vært satt inn for å fjerne demonstrantene. Flere demonstranter er blitt arrestert og bøtelagt . Aksjonistene har på sin side politianmeldt Jokkmokk Iron Mining.