Hopp til innhold

Gáibidit oahppu Stuorragiettis

Eanetlohku suohkanstivrrapolitihkkáriin Divttasvuonas Nordlánddas leat ikte geigen reivve suohkana sátnejođiheaddjái, gos gáibidit ahte vihtta nuoraidskuvllaoahppi farggamusat ožžot oahpahusa Stuorragiettis. Oahppit leat skuvlajagi álggu rájes ožžon oahpahusa ruovttus, go biehttalit mátkkoštit vihtta miilla Ájluovtta skuvlii. Suohkan lea heaittihan báikkálaš fálaldaga Stuorragiettis, go divrrašit dan ja go oahpaheaddjit leat váilon. Suohkanstivrra eanetlohku áitá gáibidit sierra suohkanstivrračoahkkima dán ášši birra, jos sátnejođiheaddji ii čoavdde skuvlariiddu.

Korte nyheter

 • Babcock har sendt søknad om dispensasjon fra lockout

  – Babcock har ikke fått svar fra helsemyndighetene på om det medfører fare for liv og helse at ambulanseflyene blir stående på bakken, men søker likevel om dispensasjon fra den varslede lockouten, skriver selskapet i en pressemelding.

  Dersom det ikke blir en løsning i flyteknikerkonflikten, har NHO Luftfart varslet en lockout fra og med søndag.

  Da vil flyteknikere som ennå ikke er tatt ut i streik, bli utestengt fra arbeidsplassen sin. Det omfatter også flyteknikere som drifter ambulanseflyene.

  Begrunnelsen for Babcocks søknad er at bedriften ved en lockout ikke vil være i stand til å oppfylle sin kontrakt med oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF.

  – Ved en lockout av Babcocks teknikere vil det ta kun timer før Babcock må sette fly på bakken, og dager før hele flåten står. Dette medfører at vi ikke vil være i stand til å gjennomføre rekvirerte pasienttransporter og ivareta nødvendig beredskap, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden.

  NHO Luftfart sier at de kommer til å behandle anmodningen etter vanlig prosedyre.

  – NHOs varslede lockout i konflikten med flyteknikerne trer først i kraft søndag, og vi vil behandle søknaden før den tid, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, til NRK.

 • SAS og Norwegian: Ingen kanselleringer lørdag

  Flyselskapene SAS og Norwegian vil ikke kansellere noen flygninger lørdag som følge av flyteknikerstreiken. Widerøe sier at det kan komme kanselleringer.

  – Vi er klar til å ta imot våre kunder som skal på ferie på lørdag, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til Dagbladet.

  Han sier de er underbemannet som følge av flyteknikerstreiken, som kan bety at det kan komme innstillinger.

  Pressekontakt Lars Wigelstorp Andersen i SAS sier til NTB fredag kveld at de ikke forventer noen kanselleringer som følge av flyteknikerstreiken i helgen.

  Hos Widerøe har de heller ingen forhåndskanselleringer for lørdag og søndag.

  – Men det kommer helt sikkert til å bli kanselleringer, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli.

  – Det er de uforutsette tingene som kan oppstå hvis man plutselig har en hendelse med en maskin, som gjør at man må kansellere. Vi kansellerer eventuelt når vi står i det, sier hun.

 • Gir 50 millioner til legevakter i små kommuner

  Nesten 40 småkommuner får til sammen 50 millioner kroner til å organisere legevakt. Målet er å redusere belastningen for legevaktleger i distriktet.

  Alle kommunene som får tilskudd, har under 5.000 innbyggere, opplyser Helsedirektoratet.

  Tilskuddet kan for eksempel brukes til rekruttering, alternative turnusordninger for legevaktleger, kurs og opplæring. De fleste kommunene ligger i Nordland og Troms og Finnmark.