NRK Meny
Normal

Ga skyllebøtte til egne myndigheter

– Nå har vi et anstrengt forhold til finske myndigheter. Vi forventer nå at den nye regjeringen tar grep, sa den finske sametingspresidenten foran fullt av FN-representanter. – Vi har notert hennes appell, svarte den finske FN-ambassadøren.

Tiina Sanila-Aikio

– Vi trenger internasjonal støtte, og hjelp fra FN, til å legge press på den finske Riksdagen til å ratifisere ILO-konvensjon nummer 169.

Dette var appellen fra den finske sametingspresidenten, Tiina Sanila-Aikio, under gårsdagens konferansedag, i regi av FNs permanente urfolksforum i New York som pågår nå.

Hun retter skarp kritikk mot finske myndigheter, for å ikke ha ratifisert konvensjonen slik blant annet nabolandet Norge har gjort.

– Anstrengt forhold til myndighetene

Tiina Sanila-Aikio er også sterkt kritisk til at den finske riksdagen nylig avviste et forslag til ny sametingslov.

– De to sakene er tragiske. Vi hadde jo en avtale med den finske stat i begge tilfeller, sier sametingspresidenten.

– Vi har nå et anstrengt forhold til finske myndigheter, men vi forventer at den nye, finske regjering tar grep, tillegger hun.

Fikk mye støtte

FNs spesialrapportør Victoria Tauli-Corpuz

SPESIALRAPPORTØR I FN: Victoria Tauli-Corpuz.

Foto: Åse Pulk / NRK

Den finske sametingspresidenten høstet stor støtte fra forsamlingen i FN, blant annet fra samiske representanter fra norsk og svensk side. Men også fra andre representanter.

– Jeg forstår de finske samenes skuffelse. Mitt håp er at finske myndigheter umiddelbart går i gang med arbeidet med å ratifisere ILO-konvensjonen.

Dette repliserte Dalee Sambo Dorough. Hun er alaskainuitt, og representerer den Arktiske regionen i FNs permanente urfolksforum.

Støtte fikk de finske samene også fra FNs spesialrapportør, Victoria Tauli-Corpuz.

– Vi har alltid sett opp til Finland som blant de mest fremtredende stater i hvordan man forholder seg til sitt eget urfolk. Derfor er dette skuffende av finske myndigheter. Vi håper på dialog nå, sier Tauli-Corpuz.

Maktvakuum i Finland

Janne Taalas

FN-AMBASSADØR: Janne Taalas, Finland.

Foto: Åse Pulk / NRK

For tiden er man i Finland opptatt med å forhandle om regjeringsmakt.

Etter alt å dømme, er det det finske Centerpartiet som danner grunnlaget for en ny finsk regjering.

Likevel er ikke appellen fra den finske sametingspresidenten gått upåaktet hen blant finske myndigheter.

– Vi lyttet nøye etter, og noterte hennes appell. Dette kommer vi til å redegjøre for, overfor våre myndigheter i Helsinki, sa den finske FN-ambassadøren Janne Taalas.