Hopp til innhold

Fyrst Albert til Kautokeino

Det ventes storfint besøk til Kautokeino til vinteren, fyrst Albert av Monaco kommer i mars måned.

Fyrst Albert av Monaco

Fyrst Albert er en klimaengasjert mann, og har gjestet Tromsø og Svalbard tidligere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det er i forbindelse med åpningen av det nye instituttet UArctic Institute on Circumpolar Reindeer Husbandry i Kautokeino (UICRH) i Mars, sendt ut en invitasjon til fyrstehuset i Monaco.

Fyrstehuset har ennå ikke offisielt svart på invitasjonen, men i følge sikre kilder er det meget sannsynlig at fyrsten takker ja til invitasjonen.

Tett samarbeid

Fyrst Albert er kjent for sitt klimaengasjement, og har blant annet etablert miljøfondet «Fyrst Albert II av Monaco Fond» som er engasjert i miljøprosjekter verden over.

Sist juni i Oslo ble det inngått samarbeidsavtale mellom Fyrst Albert II av Monaco Fond, og University of Arctic, og på grunnlag av det inviteres nå fyrsten til kautokeino.

–Vi har god dialog

Anders Oskal (t.v.) og Johan Mathis Turi

-Vi inviterer fordi vi tror han kommer, sier Anders Oskal.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Direktør for International Centre for Reindeer Husbandry, Anders Oskal, tror fyrsten kommer innom:

–Når vi sender ut denne invitasjonen, er det fordi vi faktisk tror at han vil komme. Vi har hatt god dialog med fyrst Alberts stiftelse over tid, og de har også signalisert at de vil yte midler til det nye instituttet (UICRH), sier Oskal til NRK Sámi Radio

Korte nyheter

 • Sámiide álkibut caggat ođđa ruvkedoaimmaid

  Minerálaláhkalávdegoddi geigii odne ealáhusministarii ođđa čielggadeami «Ođđa minerálaláhka». – Láhkaevttohusas gáibiduvvo soahpamuš guoskkahuvvon riekteoamasteaddjiide árbevirolaš sámi guovlluin ovdalgo sáhttá álggahit ruvkedoaimma. Nu čilge Rune Sverre Fjellheim, gii lea lávdegotti sámi lahttu. Minerálalávdegoddi lea guokte jagi bargan evttohusain, mii lea gulaskuddamiin suoidnemánu 1. beaivvis skábmamánu 1. beaivái.

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi
 • Árktalaš ráđđi joatká Ruošša haga

  Árktalaš ráđđi joatká doaimmaidis muddejuvvon dásis. Čieža riikka leat mielde ovttasbarggus, muhto Ruošša ii beasa mielde, čállá Nunatsiaq News. Árktalaš ráđi čállingoddi livččii rievtti mielde galgan leat Ruoššas jagiin 2021-2023.

  Arktisk råd
  Foto: Arktisk råd