Fyrer løs mot Høyre-utspill om Beaivváš sitt «teaterfjøs»

– Jeg skjønner ikke hvorfor man i Oslo fremdeles vil inneha rollen som «komiske Ali», sier Ap-leder på Sametinget.

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino

TVILSOMME STRØMBRYTERE: Lekkasjeskadene på kulturhuset i Kautokeino hvor Beaivváš-teateret har sitt tilholdssted, har gjort at bare det å slå på lyset er forbundet med risiko.

Foto: Jan Öqvist

Vibeke Larsen

KRASS MOT DE BLÅBLÅ: Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget, Vibeke Larsen, sparer ikke på kruttet etter utspillet fra Finnmark Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg håper at alle de som mener vi ikke har jobbet godt nok for å få prioritert Beaivváš, kan fortelle Sametinget og samepolitikerne hvordan vi bør jobbe.

Dette skriver en smule oppgitt Vibeke Larsen (Ap) til NRK, som kommentar til Frank Bakke-Jensens (H) nylige utspill.

Stortingsrepresentanten fra Finnmark Høyre viste til kritikken som Høyre-Frp-regjeringen nylig fikk, for å ikke foreslå en eneste statsbudsjett-krone til det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

– Å gi Høyre skylden for at Sametinget ikke har prioritert denne saken er skivebom, skrev Bakke-Jensen.

«Gå sakte»-aksjon

– Sist vi åpnet et samisk bygg ved hjelp av statens velvilje var i år 2000; Sametingsbygget. Vi venter fremdeles på Østsamisk museum, skriver Vibeke Larsen.

Hun fyrer også av gårde følgende kraftsalve mot Bakke-Jensen & co:

– Hadde det ikke vært for at Sametinget har overtatt oppdragsrollen uformelt, så hadde feilrettinger ennå ikke vært igangsatt – bare som eksempel på statlig gå-sakte-aksjon.

Vannlekkasje og muggsopp i Kulturhuset i Kautokeino

MUGG-INSPISERING: Tidligere instruktør og scenograf ved Beaivváš, Jan Öqvist, på en av sine tidligere og utallige befaringer av lekkasjeskadene på kulturhuset i Kautokeino.

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

– «Komiske Ali»

Det er Vibeke Larsens partikollega Helga Pedersen som tidligere i høst nærmest «døpte» Beaivváš sitt nåværende tilholdssted som «fjøs», grunnet byggets mugg- og lekkasjebefengte tilstand.

– Jeg skjønner ikke hvorfor man i Oslo fremdeles vil inneha rollen som «komiske Ali» når det bunner i at samiske saker ikke er prioritert, skriver Vibeke Larsen.

– Min oppfordring går til alle de som føler behovet for å omskrive sannheten ved manglende prioriteringer av samiske saker; vær ærlig å si det – samiske saker er ikke prioritert. Det er tross alt en politisk ærlig sak å innrømme at det er ting man ikke prioriterer, skriver sametings-Ap-lederen