Hopp til innhold

Fyrer løs mot Høyre-utspill om Beaivváš sitt «teaterfjøs»

– Jeg skjønner ikke hvorfor man i Oslo fremdeles vil inneha rollen som «komiske Ali», sier Ap-leder på Sametinget.

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino

TVILSOMME STRØMBRYTERE: Lekkasjeskadene på kulturhuset i Kautokeino hvor Beaivváš-teateret har sitt tilholdssted, har gjort at bare det å slå på lyset er forbundet med risiko.

Foto: Jan Öqvist

Vibeke Larsen

KRASS MOT DE BLÅBLÅ: Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget, Vibeke Larsen, sparer ikke på kruttet etter utspillet fra Finnmark Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg håper at alle de som mener vi ikke har jobbet godt nok for å få prioritert Beaivváš, kan fortelle Sametinget og samepolitikerne hvordan vi bør jobbe.

Dette skriver en smule oppgitt Vibeke Larsen (Ap) til NRK, som kommentar til Frank Bakke-Jensens (H) nylige utspill.

Stortingsrepresentanten fra Finnmark Høyre viste til kritikken som Høyre-Frp-regjeringen nylig fikk, for å ikke foreslå en eneste statsbudsjett-krone til det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

– Å gi Høyre skylden for at Sametinget ikke har prioritert denne saken er skivebom, skrev Bakke-Jensen.

«Gå sakte»-aksjon

– Sist vi åpnet et samisk bygg ved hjelp av statens velvilje var i år 2000; Sametingsbygget. Vi venter fremdeles på Østsamisk museum, skriver Vibeke Larsen.

Hun fyrer også av gårde følgende kraftsalve mot Bakke-Jensen & co:

– Hadde det ikke vært for at Sametinget har overtatt oppdragsrollen uformelt, så hadde feilrettinger ennå ikke vært igangsatt – bare som eksempel på statlig gå-sakte-aksjon.

Vannlekkasje og muggsopp i Kulturhuset i Kautokeino

MUGG-INSPISERING: Tidligere instruktør og scenograf ved Beaivváš, Jan Öqvist, på en av sine tidligere og utallige befaringer av lekkasjeskadene på kulturhuset i Kautokeino.

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

– «Komiske Ali»

Det er Vibeke Larsens partikollega Helga Pedersen som tidligere i høst nærmest «døpte» Beaivváš sitt nåværende tilholdssted som «fjøs», grunnet byggets mugg- og lekkasjebefengte tilstand.

– Jeg skjønner ikke hvorfor man i Oslo fremdeles vil inneha rollen som «komiske Ali» når det bunner i at samiske saker ikke er prioritert, skriver Vibeke Larsen.

– Min oppfordring går til alle de som føler behovet for å omskrive sannheten ved manglende prioriteringer av samiske saker; vær ærlig å si det – samiske saker er ikke prioritert. Det er tross alt en politisk ærlig sak å innrømme at det er ting man ikke prioriterer, skriver sametings-Ap-lederen

Korte nyheter

 • Golmmas evttohassan NBR-jođiheaddjin

  Berit Marie P. Eira (govas), Inge Even Danielsen ja Jan Ivvár Smuk leat evttohassan Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) jođiheaddjin, čállá Ávvir. Riikkačoahkkin dollo geassemánu 17.- 18. beivviid Måefies. Olles NBR stivra lea válggas.

  Berit Marie Eira
  Foto: Thor W. Thrane / NRK
 • Undersøker mulig fall i fjell

  Det er iverksatt redningsaksjon på fjellet Grytetippen på Senja etter melding om at noen skal ha observert at en person ramlet ned fjellet. Det er ikke gjort noen funn, melder politiet. – Vi har luftambulanse, redningshelikopter fra Banak og politihelikopter på stedet. Mannskaper fra Røde Kors er også utkalt, melder politiet. Grytetippen er 885 meter høy og et populært turmål.

  Grytetippen på Senja
  Foto: Privat
 • Viessobuollin Kárášjogas

  Heahtebálvalusat bohte jođánit báikái go odne iđđedis čieža sulai ožžo dieđu das, ahte viessu lei buollimin Kárášjogas. Dollačáskadeaddjit nagadedje vajot čáskadit buollima, dieđihit politiiját twitteris. Viesus eai lean olbmot.

  Husbrann i Karasjok
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK