NRK Meny
Normal

Fyller 25 år – uten statsministeren

Norges statsminister Erna Solberg har takket nei til å komme å feire Sametingets 25 års jubileum.

Erna Solberg og Aili Keskitalo

Statsminister Erna Solberg og sametingspresident Aili Keskitalo møttes i januar i år. Statsministeren har meldt at hun ikke får anledning til å feire Sametingets 25 års jubileum.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Det beklager jeg selvfølgelig, for vi vil jo gjerne ha både statsministeren og andre viktige gjester på besøk, og til å delta på feiringen av 25 års jubileet til Sametinget.

Det sier sametingspresident Aili Keskitalo. Hun sier at hun likevel har forståelse for at statsministeren ikke har anledning til å komme.

Festmiddagen for 25. års jubileet er den 9. oktober.

Jubileet er samtidig som statsbudsjettet legges fram

Oktober er tiden for åpningen av Stortinget, og statsbudsjettet er på regjeringens agenda.

– Vi vet jo selvfølgelig av erfaring at akkurat den tidsperioden er en veldig intens tidsperiode i norsk politikk. Det er i de dager at Stortinget åpner, og regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett, så det er dager med en veldig tett kalender for norske politikere, forklarer Keskitalo.

Høyres Erna Solberg har foreløpig ikke besøkt Sametinget i sin tid som statsminister. Det håper sametingspresidenten hun får anledning til snart.

– Samtidig så håper jeg statsministeren følger opp det hun har sagt til meg tidligere. Nemlig at hun er opptatt av å finne en anledning til å besøke Sametinget.


Kan avslaget på invitasjonen fra statsministeren tolkes som et signal til Sametinget eller det samiske folk?

– Nei det er det nok ikke. Jeg tror på statsministeren når hun sier at Sametinget er en viktig del av det norske demokratiet, og at hun ønsker å være med på å utvikle den konsultasjonsavtalen vi allerede har med Sametinget. Jeg forstår svaret hennes slik at hun ikke har funnet tid, og vi vet at kalenderen hennes er full. I tillegg sa hun, da vi møttes i januar, at hun ønsker å finne mulighet til å besøke Sametinget, svarer Aili Keskitalo.

Plenumsleder: – Regjeringen er representert

Invitasjonen fra Sametinget ble sendt 8. juli i sommer. Plenumsleder på Sametinget Jørn Are Gaski anser ikke dette som å være for sent ute med invitasjonen.
– De visste på forhånd at de ville få denne invitasjonen, så jeg anser det ikke som for sent, sier han.

Jørn Are Gaski

Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski sier til NRK at det ideelle hadde vært om statsministeren kom på jubileet, men han er fornøyd med at regjeringen vil være representert. (Bildet er fra plenumsmøtet i sommer.)

Foto: Piera Balto / NRK


Hverken statsministeren eller Jan Tore Sanner har anledningen til å komme på jubileet. Gaski mener at ideelt sett burde statsministeren hatt anledning, men regjeringen er likevel representert.

– Fiskeriminister Elisabeth Aspaker kommer, i tillegg kommer stortingspresidenten. Dette viser at regjeringen og Stortinget anser Sametinget som viktig.

Gratulerer Sametinget

I brevet fra statsministeren har statssekretæren ved statsministerens kontor, Julie M. Brodtkorb, skrevet følgende:

«På vegne av statsminister Erna Solberg takker jeg for hyggelig invitasjon datert 8. juli. Jeg beklager å måtte meddele at statsministeren ikke har anledning til å delta på seminaret og festmiddagen 9. oktober. Vi gratulerer med 25-årsjubileet og ønsker dere lykke til med arrangementet

Sametingsbygningen i Karasjok

Denne stien kommer ikke til å bli testet av statsminister Erna Solberg i starten av oktober.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK