Hopp til innhold

Fylkestingsvalget i Troms: – Samesakene bør overlates til kommunene

– Det er ikke mye diskusjon om samiske saker i fylkestinget i Troms. Det rette nivået er kommunene, for det er der samene er og folket bor, mener 1. kandidat i Frp i Troms John Karlsen.

John Karlsen, Frp

1. kandidat i Frp i Troms John Karlsen

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Valglogo

– Verken samene eller noen hadde tapt på at man hadde overlatt de sakene til kommunene.

– Hvordan tror du de samiske sakene blir prioritert i fylkestinget i framtiden?

– Jeg tror ikke det blir noe mer prioritering. Vi ser at dette kunne kommunene med letthet forvaltet på en helt annen måte, sier John Karlsen.

Les flere nyheter fra NRK Sápmi her.

Vil legge ned fylkeskommunene

I tillegg til kommunevalg er det også fylkestingsvalg i år. NRK har i tillegg til de samiske sakene spurt kandidatene hvor viktig fylkestingspolitikken er og hvor viktig kommunereformen er for fylkestinget.

– Det er kanskje et flertall i Norge for å legge ned fylkeskommunene, men det store flertallet går vel for større regioner. Vi har sagt at primært går vi for å legge ned fylkeskommunen, men subsidiært for større regioner, sier Karlsen.

Ivar B. Prestbakmo

1. kandidat i Senterpartiet Ivar B. Prestbakmo

Foto: Laila Lanes / NRK

Vil ha mer samarbeid med Sametinget

1. kandidat i Senterpartiet i Troms Ivar B. Prestbakmo tror at det er mulig å samarbeide enda mer med Sametinget om de samiske sakene.

– Det å ha et godt samarbeid mellom fylkeskommunen og Sametinget vil være viktig for Senterpartiet fremover i kommende periode. Det handler både om næringsutvikling og kultur, men også om den generelle samfunnsutviklingen der vi ser at mange interesser som er felles sett fra et samisk perspektiv og samfunnet forøvrig, kan samles i gjennom et samarbeid mellom fylkeskommunen og Sametinget som gjør at man står sterkere i forhold til for eksempel nasjonale myndigheter.

– Fylkespolitikken er viktig

Prestbakmo synes fylkespolitikken er viktigere enn kanskje mange tenker på til daglig.

– En ting er at fylkeskommunene har ansvar for store områder, som videregående opplæring og samferdsel, men i tillegg er den regional utviklerrollen, som omhandler både næringsutvikling, kultur og andre områder som betyr mye for hverdagen til folk flest.

Han har ikke så stor tro på at kommunereformen gir de store endringene man ønsker.

– Jeg tror at man kommer til å få noen kommunesammenslåinger, men i hovedsak så vil det være en kommunestruktur som ligner på den vi ser i dag, sier Sps Prestbakmo.

Ole Johan Rødvei

1. kandidat for Høyre i Troms Ole-Johan Rødvei

Foto: Laila Lanes / NRK

– Viktig del av det flerkulturelle bildet i Troms

1. kandidat for Høyre i Troms Ole-Johan Rødvei sier slik om samiske saker i Troms:

– Hvis vi ser overordnet på det, så har vi en del samiske områder som er en viktig del av det flerkulturelle bildet som vi har av Troms.

Rødvei synes fylkestingspolitikken har sin viktighet.

– Så lenge vi har fylkeskommunen så vil den være et av tre nivåer, hvor alle har sin viktighet.

Korte nyheter

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

 • Område i Nordreisa i Troms evakueres

  Politiet har besluttet å evakuere et område i Nordreisa i Troms.

  Området består av sju hus med totalt 18 beboere.

  – Det har gått flere skred i Kildalen. Det er ikke meldt om skredtatt bebyggelse eller personer. Politimester har besluttet evakuering av et nærmere definert område, etter faglig råd fra NGI. Befolkningsvarsling pågår. Kommunehuset på Storslett er mottak av evakuerte, skriver politiet på Twitter.