Fylkesordfører: – Umoralsk av Samefolkets parti å kjøpe underskrifter

Fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad er kritisk til at Samefolkets parti velger å kjøpe underskrifter for å kunne klare å stille liste til fylkestingsvalget.

Fylkesordfører Runar Sjåstad
Foto: Thor Thrane / NRK

Samefolkets parti er ikke lenger i partiregisteret og trenger dermed 500 underskrifter i fylket for å kunne levere listeforslag til fylkestingsvalget. Dette må gjøres innen kl. 12 den 31. mars.

Betaler 75 kroner per underskrift

Partiet har derfor tatt i bruk en utradisjonell metode for å få nok underskrifter til å stille liste i fylkestingsvalget. De har nemlig begynt å betale russen for å skaffe dem nok underskrifter. Russen ved to skoler i Finnmark har nå fått utdelt underskriftslister, og får 75 kroner for hver underskrift de samler inn.

– Vi bruker samme metode som da vi stiftet partiet. Da jobbet vi et år og det kostet oss 350.000 kroner. Nå har vi under en uke på oss for å få tak i 500 underskrifter. Vi kjøper denne tjenesten hos russen. De trenger penger og vi trenger hjelp. Vi betaler lønn til noen som kan gjøre denne jobben fort, sier John Nystad, i Samefolkets parti.

– Umoralsk

Fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad synes det er en merkelig arbeidsmetode og umoralsk.

– Jeg er for et politisk mangfold og bredest mulig representasjon, men jeg skulle ønske at de heller anstrengte seg for å utvikle politikken sin og ufra egen politikk søkte oppslutning, og ikke at man prøver å kjøpe seg til lettvint støtte.

Han vil ikke uttale seg skråsikkert om lovligheten av å gjøre det på denne måten.

– Det er betenkelig og umoralsk, men lovligheta er jeg usikker på.

Han har ikke hørt tidligere om andre som velger å betale for underskrifter.

– Det er heldigvis høyst uvanlig. Jeg har ikke hørt om sånne tilfeller før.

John Nystad er ikke enig med Sjåstad i at dette er umoralsk.

– Det er snakk om politikk, men så lenge vi ikke er i partiregisteret lenger, så er systemet laget slik at hvis man skal klare å stille liste til fylkestingsvalget, så trenger man minst 500 underskrifter. Vi har gått ut offentlig med metoden vi bruker, så det er ikke umoralsk eller uærlig.

Dårlig tid

Nystad forteller at det lenge var uklart om Samefolkets parti ville stille liste til fylkestingsvalget, og at de derfor er så sent ute.

– Vi spurte de representantene vi har inne på fylkestinget nå, om de kunne jobbe med dette, men for litt over en uke siden ble det klart at de ikke ville. Derfor tok Samefolkets parti i Karasjok over og vi har nå i all hast jobbet med dette og funnet ut at denne metoden er best mulig måte å få inn de nødvendige underskriftene til å kunne stille liste til valget.

Sjåstad har ingen forståelse for at Samefolkets parti bruker dårlig tid som argument for denne utradisjonelle metoden.

– De har hatt like lang tid som alle andre partier. Har man dårlig tid i innspurten, så er det fordi man har begynt for sent. Da burde man heller begynt litt tidligere. Dette blir merkelig uansett grunn, og tidsnød er ingen god forklaring.

– Folk bestemmer om det blir liste

Samefolkets parti har allerede hatt nominasjon til fylkestingsvalget. Der ble John Nystad nominert på 1. plass, Åsa Márgget Anti ble valgt på 2. plass og Bjarne Store Jakobsen på 3. plass.

– Tror du at dere rekker å få inn nok stemmer til at dere kan levere listeforslaget?

– Hvis folk vil at samepolitikken skal være synlig også i fylkestinget, så tror jeg at dette går bra. Det er det folk i fylket som bestemmer. Forhåpentligvis tar de godt i mot disse ungdommene når de kommer på døra til folk, slik at vi lykkes med å stille liste.

Ikke ulovlig

Verken valgloven eller valgforskriften sier noe om hvorvidt det er ulovlig å betale noen for å samle inn underskrifter til et parti, opplyser fagavdelingen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Valgloven stiller kun krav til hvor mange underskrifter som må samles inn, og etter valgforskriften må disse være skrift på papir. Hvorvidt dette er ulovlig etter annet regelverk, eksempelvis straffeloven må Justisdepartementet vurdere.

Det er fylkesutvalget i Finnmark som til sist skal ta stilling til innsendte lister i Finnmark utifra gitte kriterier. Hvis lista blir funnet lovlig, så blir det godkjent.