NRK Meny
Normal

Fylkesmannen om Tysfjord: – Kritisk økonomisk situasjon

I flere år har nordlandskommunen slitt med underskudd. Nå tilbys Tysfjord hjelp til å finne en vei ut av det økonomiske uføret.

Fylkesmann Hill-Martha Solberg i samtale med Tysfjord kommunes økonomisjef og rådmann om slagsida ti

Fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, forventer at kommuner som er på ROBEK-listen lar ansvaret for økonomien gå foran prinsipper.

Foto: Kaja Iren Knutsen / NRK

Med det som ser ut for å bli 12 millioner kroner i underskudd for 2015, samt et etterslep på 30 millioner kroner, ser det svart ut for Tysfjord kommune økonomisk.

I tillegg kan resultatet for 2016 ende med 17,5 millioner i underskudd, dersom politikerne ikke tar grep for å rette opp dette.

– Må snu trenden

Fylkesmann Hill-Martha Solberg betegner situasjonen i Tysfjord som veldig krevende. Hun kom også med klart budskap til kommunes folkevalgte på kommunestyremøtet i Tysfjord i dag.

Solberg påpekte blant annet at Tysfjord har dratt med seg mye driftsunderskudd.

– Det er et stort beløp, og det er en stor jobb for Tysfjord kommunestyre. Jeg håper de griper fatt i det.

Er det kritisk for Tysfjord kommune?

– Ja, jeg har allerede sagt det til kommunestyret at underskuddets størrelse tilsier at det er ganske kritisk. Det betyr at man må snu trenden. Man kan ikke fortsette i dette løpet. Kan ikke renne inn ti nye millioner i minus hvert år, da blir det ganske kritisk. Da må man snu flisa, og komme seg i en bedre situasjon, sier Solberg.

Tysfjord-politikerne fikk klar beskjed fra Fylkesmannen i dag.

Tysfjord-politikerne fikk klar beskjed fra Fylkesmannen i dag.

Foto: Kaja Iren Knutsen / NRK

Hjelp underveis

Fylkesmannen rekker nå ut ei hand til fire skakkjørte kommuner i regionen, der Tysfjord er én av dem.

– Vi har tilbudt Tysfjord og andre kommuner å gå sammen om å lage et nettverk der vi skal gi veiledning og råd, oppfølging, og hjelpe til med analyser og se hva som er mulig. Vi trekker KS inn i jobben også, og tar da med oss kommuneledelsen og kommunestyret, og håper det er som støtte for den vanskelige jobben kommunen skal gjøre, forklarer Solberg.

Rir prinsipper foran økonomiansvar

Fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, forventer at kommuner som er på ROBEK-listen lar ansvaret

Fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, forventer at kommuner som er på ROBEK-listen lar ansvaret for økonomien gå foran prinsipper.

Foto: Kaja Iren Knutsen / NRK

Hun mener politikerne rir prinsippene mer enn å ta ansvar for økonomien i kommunen.

– En analyse som var gjort av andre ROBEK-kommuner viser at politikerne er mere opptatt av de sakene man har gått til valg på, og mindre opptatt av å sette seg inn i kommuneøkonomien og regner med at det går sin gang.

– Det er viktig for meg når jeg er ute som fylkesmann å påpeke til de folkevalgte at du har et ansvar for helheten, også for kommunebudsjettets del. I dag har ikke Tysfjord kontroll. Det må de få, og den jobben må de gjøre. Og det er viktig at innbyggerne også erkjenner at politikerne har en stor og vanskelig jobb. Det kan bli tøft ei stund, men så blir det bedre.

– Hvilken trøst kan man gi?

Ordfører Tor Asgeir Johansen er forsiktig optimist foran opprettingsarbeidet.

Ordfører Tor Asgeir Johansen er forsiktig optimist foran opprettingsarbeidet.

Foto: Kaja Iren Knutsen / NRK

På flere år har ikke Tysfjord kommune hatt en økonomiplan å forholde seg til. Nå skal kommunen også utarbeide en forpliktende plan for å rette opp skuta. Det tror ordfører Tor Asgeir Johansen er det viktigste.

– Vi har pådratt oss et betydelig underskudd. Vi må få en forpliktende plan på plass med det første. Hvis det skal fortsette som nå, da er det virkelig krise. Her er ennå rom til å gjøre noe. Vi er ikke en versting, men kan fort nærme oss det.

Og noen trøst har ikke ordføreren til innbyggerne i fjorkommunen.

– Hvilken trøst skal man gi til innbyggerne? Nå må vi kjøre hardt for å få handlefrihet slik at vi i løpet av denne perioden kan rette opp skuta, og komme oss ut av ROBEK, sier Johansen.